Scroll down

Alternate Text

Het ongedocumenteerde kind, de identificatieplicht en vrijheidsontneming

De achtergrond

Omdat ongedocumenteerde kinderen geen identiteitsbewijs hebben, kunnen zij in de problemen komen als ze worden aangehouden door de politie. Wat zijn de rechten en plichten van ongedocumenteerde kinderen als zij worden aangehouden door de politie en wat gebeurt er op het politiebureau? Mogen ongedocumenteerde kinderen in bewaring worden gesteld en zo ja, voor hoe lang?

Voor kinderen boven de 14 jaar geldt in Nederland een identificatieplicht. In het openbaar vervoer geldt deze plicht vanaf 12 jaar. Een geldig identiteitsbewijs is een reisdocument (paspoort of Nederlandse identiteitskaart (ID), een vreemdelingendocument (een document waaruit blijkt dat je rechtmatig in Nederland verblijft, bijvoorbeeld een W2-document), een rijbewijs of bromfietsrijbewijs. Daarnaast mag het identiteitsbewijs niet verlopen zijn en het mag ook geen kopie zijn. Als iemand geen identiteitsbewijs kan laten zien, kan er een boete worden gegeven of iemand kan worden meegenomen naar het politiebureau. Voor ongedocumenteerde kinderen kan het niet laten zien van een identiteitsbewijs grote gevolgen hebben.

“Ik denk vaker aan de politie. Als ik op straat loop. Als ik op mijn stage ben. Zelfs als ik thuis ben. Misschien komt de politie zomaar binnen, je weet het niet. Als ik de politie zie lopen, dan word ik bang. Meestal ga ik trillen. Dan probeer ik snel te lopen. Dan denk ik van… ‘Als ze naar mij kijken gaan ze me pakken’. Dus ik probeer zo snel mogelijk te lopen.” (meisje, 19 jaar)

Uit het met medewerking van Defence for Children tot stand gekomen rapport Kinderen buiten beeld. Een onderzoek naar de woon- en leefsituatie van ongedocumenteerde kinderen.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee