Scroll down

Alternate Text

Dossier: Kinderuitbuiting in prostitutie

De achtergrond

Kindermisbruik in prostitutie is tweeledig. Enerzijds is er de pooier of loverboy die de minderjarige aanbiedt voor seks. Anderzijds is er de ‘klant’ die gebruik maakt van seksuele diensten van een minderjarige. Kindermisbruik gebeurt in hotels, vakantieparken, bordelen of bij mensen thuis. Het voor prostitutie aanbieden van minderjarigen wordt in Nederland altijd gezien als mensenhandel, ook wanneer er geen dwang in het spel is. Niet alleen de mensenhandelaar is strafbaar, ook de klant: degene die gebruik maakt van een minderjarige. Het doet hierbij niet ter zake of de verdachten wisten of vermoedden dat het een minderjarige betrof, of dat zij met opzet gebruikmaakten van een minderjarige.

Uitbuiting van minderjarigen in de prostitutie komt wereldwijd voor, ook in Nederland. In 2020 waren 25 minderjarige meisjes in Nederland geregistreerd als slachtoffers van seksuele uitbuiting. Het merendeel waren Nederlandse meisjes die via loverboy-technieken in de prostitutie werden gebracht. Ook waren er vier jongens slachtoffer van seksuele uitbuiting. Dit is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar. Ook ligt het werkelijke aantal minderjarige slachtoffers van mensenhandel veel hoger. De Nationaal rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen schatte in 2017 dat er jaarlijks meer dan 1.300 meisjes worden uitgebuit in de prostitutie. Het is bekend dat slachtoffers vaak geen aangifte doen uit angst voor represailles of vanwege de te lage straffen en een te lange en zware strafrechtelijke procedure. Ook zien sommigen zichzelf niet als slachtoffer, omdat zij vinden dat zij het zelf zo ver hebben laten komen of omdat zij niet weten dat het strafbaar is wat er gebeurt.

De wetgever heeft minderjarigen extra tegen seksuele uitbuiting en misbruik willen beschermen. Daarom is in de wet opgenomen dat een minderjarige niet gedwongen hoeft te zijn. Een minderjarige is per definitie kwetsbaar en afhankelijk. Ook is in de wet opgenomen dat het niet uitmaakt of iemand wist dat het ging om een minderjarige of niet. Al wordt gezegd: ‘ze zag ze eruit als achttien’, de misbruiker is alsnog strafbaar. Toch geeft de rechter in deze gevallen soms lagere straffen. Als een klant zegt niet bewust op zoek te zijn geweest naar een minderjarige, komt de rechter soms tot slechts één dag cel.

Defence for Children – ECPAT wil dat veranderen. Er zijn veel verbeteringen nodig. Zo moet beter zicht komen op het werkelijk aantal slachtoffers van seksuele kinderuitbuiting en er moet passende en doorlopende hulp komen voor slachtoffers. Ook de opsporing en vervolging van mensenhandelaars en misbruikers is voor vele verbeteringen vatbaar. Voor seks met minderjarigen is geen excuus.

Carrie van der Kroon

“De Nederlandse aanpak van mensenhandel slaagt alleen als iedereen die seks wil kopen, zich ervan verzekert dat het om een legale seksafspraak gaat. Signalen voor minderjarigheid en onvrijwilligheid moeten direct worden gemeld bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Het kopen van seks met een minderjarige moet altijd vervolgd en adequaat gestraft worden."

ECPAT voert wereldwijd campagne tegen seksuele uitbuiting van kinderen. In Nederland vormen Defence for Children en ECPAT één organisatie.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee