Scroll down

Alternate Text

Dossier: Kindermisbruik in prostitutie

De achtergrond

Kindermisbruik in prostitutie is het seksueel uitbuiten en misbruiken van kinderen voor seksuele doeleinden. Dit kan tegen betaling of in ruil voor kleding, eten of een andere belofte. Het gebeurt in bordelen, cafés, in hotels of vakantieparken of gewoon thuis.

Het voor prostitutie aanbieden van minderjarigen wordt in Nederland altijd gezien als kinderhandel. Ook wanneer er geen dwang in het spel is, is kindermisbruik in prostitutie volgens de Nederlandse wetgeving kinderhandel. Het woord kinderprostitutie impliceert dat kinderen daders zijn in plaats van slachtoffers. Wij geven daarom de voorkeur aan om te spreken over kindermisbruik in prostitutie.

Kinderhandel komt overal ter wereld voor, niet alleen in Azië, Zuid-Amerika of Afrika. Ook in Nederland. In 2016 zijn er zijn 66 Nederlandse meisjes geregistreerd als slachtoffers van seksuele uitbuiting. Het merendeel is via Loverboy-technieken in de prostitutie gebracht. Er zijn 26 buitenlandse meisjes geregistreerd als slachtoffer. Ook jongens kunnen slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. In 2016 zijn er 4 jongensslachtoffers geregistreerd. Het werkelijke aantal slachtoffers ligt waarschijnlijk veel hoger. Het is bekend dat slachtoffers vaak geen aangifte willen doen. Uit angst voor represailles, of vanwege de te lage straffen en een te lange en zware strafrechtelijke procedure. Sommigen zien zichzelf niet als slachtoffer.

Niet alleen degene die een minderjarige voor prostitutie aanbiedt is strafbaar, maar ook degene die daar gebruik van maakt: de klant. De vraag naar minderjarigen voor seks is groot. Onder andere via datingsites en apps worden afspraken gemaakt. Het OM is sinds 2015 actiever in gaan zetten op het vervolgen van klanten. Het doet hierbij niet ter zake of de verdachte wist of vermoedde dat het een minderjarige betrof, of dat zij met opzet gebruik maakte van een minderjarige. Echter, in sommige zaken heeft het geloond als de verdachte aangaf niet te hebben geweten dat het meisje nog minderjarig was.

Theo Noten

“De Nederlandse aanpak van mensenhandel kan alleen slagen als iedereen die seks wil kopen zich ervan verzekert dat het om een legale seksafspraak gaat en signalen voor minderjarigheid en onvrijwilligheid direct meldt bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem. Het kopen van seks met een minderjarige moet altijd vervolgd en adequaat gestraft worden."

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee