Scroll down

Alternate Text

Dossier: Horen van kinderen

De achtergrond

In strafrechtelijke en vreemdelingrechtelijke procedures zijn het verhoor (strafrecht) en gehoor (vreemdelingenrecht) belangrijke momenten waarop kinderen hun verhaal vertellen. Maar de wijze waarop kinderen worden ondervraagd, in juridische procedures, krijgt weinig aandacht. Voor een betrouwbare verklaring van een kind en om te zorgen dat het kind niet (onnodig) wordt belast of beschadigd, moet rekening worden gehouden met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van het kind. In strafrechtelijke en vreemdelingrechtelijke procedures is sprake van een spanningsveld tussen waarheidsvinding en bescherming van het kind. Hiervan is met name sprake tijdens de eerste fase van de procedures, waarin de interviews hoofdzakelijk plaatsvinden. Een kinderrechtelijke visie hierop is noodzakelijk zodat kinderen hun verhaal in een kindvriendelijke setting goed kunnen vertellen. Rekening houdend met wat het kind kan en nodig heeft.

Barnahus

Het Barnahus is een praktisch voorbeeld van kindvriendelijke justitie. Barnahus betekent, vrij vertaald vanuit het Scandinavisch, kinderhuis. Op één locatie werkt een multidisciplinair, intersectoraal team uit de justitiële, medische en (jeugd)zorgsector. Denk aan de politie, het Openbaar Ministerie, jeugdbescherming en hulpverlening (welzijn en geestelijke gezondheid). Zij werken samen om de situatie van het kind en zijn gezin te beoordelen en te beslissen wat moet gebeuren. De kern ligt bij het ‘onder één dak’-principe, waarbij alle professionele en betrokken instanties, bij gemelde gevallen van geweld en misbruik van kinderen, samenkomen voor een gecoördineerde respons.

In een Barnahus zijn alle voorzieningen aanwezig om goed onderzoek te doen: ruimte voor de kinderarts voor lichamelijk onderzoek, ruimte voor de forensisch arts en forensisch specialist van de politie voor sporenonderzoek, ruimte voor kindvriendelijk studioverhoor (kind-interview), ruimte voor trauma- en overige diagnostiek, ruimte voor individuele en gezinsbehandeling. En dit alles dus kindvriendelijk ingericht.

  • Het ‘alles onder één dak’-principe is minder belastend voor het kind (professionals komen naar het kind en niet andersom).
  • Het kind hoeft zijn/haar verhaal maar één keer te vertellen, aan een gespecialiseerde interviewer (dit minimaliseert de kans op extra trauma door het verhoor).
  • De aanpak zorgt voor de meest betrouwbare verklaring van het kind (belangrijk voor een eventuele strafzaak en de juiste hulpverlening voor het kind).
  • Professionals leren van elkaar en versterken elkaar doordat zij op één locatie werken.

Inmiddels wordt de Barnahus-aanpak in meer dan twintig Europese landen toegepast. Nederland behoort vooralsnog niet tot deze landen. Wel zijn goede initiatieven voor multidisciplinaire samenwerking te zien, zoals Filomena in Rotterdam en de (landelijke) Centra voor Seksueel Geweld. Defence for Children pleit voor een landelijk dekkend netwerk van Barnahus-locaties in Nederland.

Eva Huls

"Het is onwerkelijk dat kinderen die slachtoffer worden in Nederland nog steeds van loket naar loket moeten om te worden gehoord en hulpverlening te ontvangen. Ik heb in IJsland zelf de meerwaarde van Barnahus gezien. Eén huis waar alle professionals aanwezig zijn geeft deze kinderen zoveel rust en geborgenheid. Ik gun hen allemaal zo’n plek."

Eva Huls bezocht voor Defence for Children het Barnahus in IJsland. De Barnahus-aanpak bestaat in IJsland al 20 jaar. Inmiddels hebben meer dan twintig Europese landen het omarmd.

Bekijk de video!

 

Algemeen: meisje hond raam

Podcast: Kindgericht horen: minderjarige slachtoffers

Slachtoffers tussen de 12 en 18 jaar zijn nog niet volwassen en zouden daarom op een kindvriendelijke wijze verhoord moeten worden. In deze aflevering vertellen Emma en Levi - beiden minderjarige slachtoffers van seksueel geweld - hoe zij het verhoor van de politie ervaren hebben. In de studio bespreken host Malou van der Starre en advocaat Eva Huls hoe dit beter zou kunnen.

Defence for Children was in februari 2022 bij Barnahus IJsland op bezoek. Tijdens dit bezoek is ook de grondlegger van Barnahus Europa geïnterviewd: Bragi Gudbrandsson. Hoe kwam hij op het idee van Barnahus en waarom? Wat is de meerwaarde van het hebben van een Barnahus? Defence for Children ging graag met hem hierover in gesprek. Barnahus bestaat in 20 jaar in 2022, dus een mooie gelegenheid om samen terug te kijken op het ontstaan ervan en de ontwikkelingen tot nu toe.

Bekijk de video!

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee