Scroll down

Alternate Text

Ik Blijf Hier Ambassadeur Emmy

Leeftijd: 21 

Hoe lang ben je in Nederland? 7 jaar

Sinds wanneer heb je een vergunning? Sinds april 2017

Wat voor vergunning heb je gekregen (discretionair, kinderpardon of asiel of medisch)? Kinderpardon


Constante onzekerheid

De periode zonder verblijfsvergunning was een zware periode voor zowel mij als mijn familie. Tijdens deze periode heb ik veel meegemaakt. Ik leefde constant in een onzekere situatie met veel stress en angst. Ik heb gezien hoe mensen dreigden uitgezet te worden, ik heb ook gezien hoe mensen ‘s ochtends vroeg werden opgehaald. Ik dacht steeds dat onze familie de volgende zou worden die dit allemaal mee zou moeten maken. Ook was het een periode van vaak (gedwongen) verhuizen, waardoor ik steeds met alles opnieuw moest beginnen. Het is niet fijn om elke keer vrienden/kennissen/docenten/omgeving enzovoort achter te laten en om opnieuw te beginnen.

Ik heb wel meerdere keren actie moeten voeren om voor mijn recht op te komen. Het was heel spannend. Ik kan het ook een strijd noemen: wij werden wel als groep gehoord, maar er werd verder niets mee gedaan.

Eindelijk een verblijfsvergunning

Het krijgen van een verblijfsvergunning was de droom van mijn “bewuste” levensperiode, want zonder dat papiertje heb je overal beperkingen (bijvoorbeeld: niet naar stage mogen gaan; na 18 jaar geen school mogen volgen; elke ochtend stempelen; reisbeperking van 30 km; geen vakantie enzovoort). 

Ik werd door de medewerker van de Dienst Terugkeer en Vertrek gebeld en kreeg ik te horen dat de IND een positieve beslissing rondom onze zaak heeft genomen. Later kwam haar collega aan ons de brief overhandigen en kwam ze ons feliciteren omdat wij niet meer hoeven te stempelen ’s ochtends. Wij waren natuurlijk heel blij met dit nieuws, maar wij geloofden er helemaal niets van. Toen heb ik onze advocaat gebeld en haar secretaresse heeft het bevestigd. Toen ik dat aan mijn familie vertelde, had mijn moeder tranen in haar ogen, maar deze keer van blijheid en rust die ze kreeg (ten opzichte van andere keren).

Wennen

Op dit moment gaat het redelijk goed met mij en mijn familie. Ik voel mij nu niet beperkt, ik heb geen stress en ik word niet wakker met een angstig gevoel, maar met blijheid en met rust. 

Ik studeer op de Hanzehogeschool. Ik volg opleiding Fiscaal Recht en Economie. Ik ben bezig met het halen van mijn rijbewijs. Mijn broertje zit op school en doet de 3de jaar VWO. Bij hem gaat het ook goed. Mijn ouders volgen inburgeringscursus. 

Ik wil er wel bijzeggen dat hoe meer je in een asielzoekerscentrum verblijft, des te langer moet je wennen aan je “nieuwe” leven, het leven dat wij alleen maar vanuit de ramen zagen. Dit geldt vooral voor mijn ouders die de hele dag gestrest en gespannen thuis zitten om te wachten op een antwoord van de IND.

Tegen de kinderen die nu nog in onzekerheid zitten, wil ik zeggen:

Tegen de kinderen die nu nog in onzekerheid zitten wil ik zeggen dat ik hun veel sterkte wens! Jullie moeten niet opgeven en strijden voor jullie rechten! Bovendien is het belangrijk om jullie ouders bij te staan en te helpen. Want als een sterke familie kun je zonder twijfel veel overleven. 

Waarom wil je ambassadeur worden voor de Ik Blijf Hier groep?

Ik heb zelf veel meegemaakt en ik wil kinderen bijstaan die in dezelfde situatie zijn als ik ooit ben geweest. 

Ideeën/suggesties voor de Ik Blijf Hier groep

Vaker jongeren verzamelen die problemen hebben en hun problemen apart bespreken (indien mogelijk), het kan ook in de groep. Misschien vinden mensen elkaar en helpen ze elkaar met een goed woord. Ook biedt het beetje afleiding en rust als je met veel mensen iets aan een probleem doet.

Oproep aan de Tweede Kamer

Beste leden van de Tweede Kamer, ik vraag u alleen om een ding: verplaats uzelf in de situatie van de  jongeren en hun ouders en ik ben ervan overtuigt dat als jullie dat zouden doen, dat jullie dan wel iets aan de situatie van deze groep willen veranderen!

Hoe langer jullie die mensen in onzekerheid laten leven, hoe slechter deze mensen straks in de Nederlandse maatschappij kunnen functioneren. 

Toekomstdroom

Ik droom voor een stabiel leven voor iedereen. Tegenwoordig is het overal in de wereld instabiel.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee