Terug Naar Huis: Een kwalitatief onderzoek naar uithuisplaatsing en terugplaatsing van kinderen
Volgends (inter)nationale wet en regelgeving mag een kind niet zomaar uit huis worden geplaatst. Toch daalt het aantal uithuisplaatsingen in Nederland nauwelijks. Een uithuisplaatsing is een ingrijpende maatregel voor kinderen. Zij komen in een kwetsbare positie terecht. Defence for Children maakt zich grote zorgen over de uithuisplaatsing van kinderen in Nederland. Daarom deed Defence for Children verkennend onderzoek. In dit onderzoek is gekekennaar de omstandigheden waaronder uithuisplaatsingen plaatsvinden en hoe betrokkenen dit ervaren.
In het onderzoek werden ruim 95 jeugd(recht)professionals bevraagd en ook is gesproken met 5 ervaringsdeskundige jongeren en 2 ouders. Defence for Children vroeg hen naar hun ervaring en betrokkenheid rondom en tijdens de uithuisplaatsing; wat gaat er goed en wat kan er beter?Vanuit de jongeren komt naar voren dat zij meer betrokken hadden willen worden bij de beslissingen die over hen worden genomen. De professionals hebben vooral benoemd dat de wachtlijsten ervoor zorgen dat kinderen en hun ouders niet op de tijd de goede hulp krijgen. Gezinstherapie en traumatherapie zijn heel belangrijk, maar vaak niet beschikbaar.
Defence for Children vindt dat er meer aandacht besteed moet worden aan het bij elkaar houden van gezinnen en dat hard gewerkt moet worden aan het beschikbaar maken van voldoende hulp, ook als een kind al uit huis is geplaatst.