De registratie van levenloos geboren kinderen
Artikel - Tijdschrift FJR voor Familie- en Jeugdrecht.
Scroll down
Artikel - Tijdschrift FJR voor Familie- en Jeugdrecht.
Regelmatig schrijven medewerkers van Defence for Children artikelen in vaktijdschriften. In maart 2016 verscheen het artikel 'De registratie van levenloos geboren kinderen' in het tijdschrift FJR voor Familie- en Jeugdrecht, geschreven door Alexandra Barendsen en Mariëlle Bahlmann, beiden juridisch medewerker Jeugdrecht bij Defence for Children.
Hebben levenloos geboren kinderen op grond van het VN-Kinderrechtenverdrag recht om geregistreerd te worden in de Basisregistratie Personen (BRP)? Op dit moment is dat niet het geval. Sommige ouders ervaren dit alsof de overheid het bestaan van hun levenloos geboren kind onvoldoende erkent. Dat in artikel 1:2 Burgerlijk Wetboek (BW) staat opgenomen dat 'het kind dat dood ter wereld komt, geacht wordt nooit te hebben bestaan', helpt daarbij niet. Verplicht het Kinderrechtenverdrag tot een wijziging van de huidige wijze van registreren van levenloos geboren kinderen in Nederland? Jaap Doek, voormalig lid VN-Kinderrechtencomité, betoogt van wel. Hij stelt dat uit niets blijkt dat artikel 7 Kinderrechtenverdrag – dat onder meer ziet op het recht op registratie na de geboorte – niet van toepassing is op levenloos geboren kinderen. In zijn blog schrijft hij dat het recht op registratie van toepassing is op elk kind ongeacht geboorte of andere status. Het onderscheid tussen levenloos en levend geboren kinderen zou in strijd zijn met het non-discriminatiebeginsel uit artikel 2 van het Kinderrechtenverdrag. Bovendien kan het doel van de BRP volgens hem niet rechtvaardigen dat levenloos geboren kinderen op dit moment niet worden geregistreerd door middel van een geboorteakte.
Alexandra Barendsen en Mariëlle Bahlmann zijn het hiermee niet geheel eens en leggen in het artikel uit waarom, zij onderzoeken in het artikel de vraag of levenloos geboren kinderen het recht hebben om geregistreerd te worden in de BRP enkel vanuit het perspectief van het Kinderrechtenverdrag.