Het gaat niet goed met kinderen die het afgelopen jaar zijn uitgezet naar Armenië en langdurig in Nederland hebben gewoond. Zo blijkt uit het rapport 'Ik wil terug naar Nederland. Monitoring van teruggekeerde gewortelde kinderen in Armenië' van kinderrechtenorganisatie Defence for Children en de Universiteit Groningen. "Het is onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid haar ogen sluit voor kinderen die hier geworteld zijn.", zegt Martine Goeman, jurist bij Defence for Children. "Gewortelde kinderen mogen niet meer uitgezet worden."
Geen monitoring door overheid
Het afgelopen jaar zijn twintig kinderen, die langdurig in Nederland hebben gewoond, gedwongen uitgezet naar Armenië. Zij kwamen ondanks hun lange verblijf in Nederland niet in aanmerking voor het Kinderpardon. Uit onderzoek van de Universiteit Groningen en kinderrechtenorganisatie Defence for Children blijkt dat de leefomstandigheden van de uitgezette gezinnen in Armenië slecht zijn. Monitoring van de situatie van de kinderen die zijn uitgezet, en ondersteuning bij terugkeer en hervestiging in land van herkomst verdient aandacht.
Psychische problemen
Martine Goeman is in Armenië geweest en is verbijsterd over de situatie waarin de kinderen leven: "De behuizing is primitief. Er is geen werk en dus geen inkomsten. Alle kinderen hebben psychische problemen. Ze vinden geen aansluiting in Armenië, kampen met een forse taalachterstand en zijn de Armeense cultuur en omgangsvormen zodanig ontwend dat zij er niet kunnen aarden. De kinderen gaan soms niet naar school, omdat ze de taal niet machtig zijn."
Haar wereld is een caravan
Lucine is 16 jaar en heeft vijf jaar in Nederland gewoond voordat zij in april 2016 werd opgepakt, vastgezet en uitgezet naar Armenië met haar moeder, zusje en broertje. Haar vader leeft niet meer. Ze woont in een vervallen stacaravan, zonder verwarming of stromend water. Lucine vindt het vreselijk in Armenië. Haar moeder en zusje zijn ziek maar je krijgt alleen gezondheidszorg wanneer je betaalt. En geld is er niet. "Ik moet echt weg uit de caravan. Wanneer het zo nog langer doorgaat, houd ik het echt niet vol."
Aanbevelingen
Defence for Children en de Universiteit Groningen bevelen aan dat de overheid voor ieder gezin dat wordt uitgezet, een vertrekplan maakt. Hierin moet minimaal aangegeven zijn waar het gezin kan wonen na terugkeer, hoe het gezin voor minimaal een jaar in levensonderhoud kan voorzien, hoe kinderen passend (taal)onderwijs kunnen volgen, hoe de toegang tot gezondheidszorg en psychologische zorg is geregeld en hoe dat onderwijs en die zorg voor de desbetreffende gezinsleden gefinancierd wordt.
Meer informatie: