Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Persbericht: Hoe ga je om met kinderrechten in een digitale wereld?

Ieder kind heeft recht op spelen. Kinderen en jongeren spelen steeds meer online. Dit biedt mogelijkheden, maar brengt ook risico’s met zich mee. Een van die risico’s is het sluwe verdienmodel achter digitale spellen, wat kan leiden tot economische uitbuiting van kinderen.

Dit jaar staat de Mulock Houwer-lezing - gehouden in het Kinderrechtenhuis te Leiden -daarom in het teken van kinderrechten in de digitale wereld. Vanuit beide perspectieven — kansen en uitdagingen —bespreekt hoogleraar Recht en Digitale Technologie Simone van der Hof hoe de rechten van kinderen in deze digitale omgeving op een evenwichtige wijze gewaarborgd kunnen worden.

Vrij spel in het gedrang

Uit Brits onderzoek blijkt bijna 70 procent van de zes- tot zeventienjarigen het lastig vindt om te stoppen met digitaal spelen, ook al willen ze dat wel. Alsmaar het gevoel hebben dat je iets moet, is onverenigbaar met de kwalificatie van spel door het VN-Kinderrechtencomité als een vrijwillige, intrinsiek gemotiveerde bezigheid. Vrij spel komt dan dus in het gedrang.

Het VN-Kinderrechtencomité vond de commercialisering van spel in 2013 al een heel zorgelijke ontwikkeling. In 2021 vraagt het comité vervolgens specifiek aandacht voor steeds handiger verborgen marketingstrategieën en manipulatieve spel-aspecten, zoals die op gokken lijken. Daarbij is het vooral het commerciële belang en niet het belang van het kind dat voorop staat. In de Mulock Houwer-lezing, wordt ingegaan op manieren hoe het belang van het kind in de digitale wereld centraal kan blijven staan.

Mulock Houwer

Daniël Quirijn Robert Mulock Houwer (1903-1985) was decennialang een van de gezichtsbepalende figuren in de Nederlandse kinderbescherming, spraakmakend, kritisch, veeleisend, volstrekt onconventioneel, zeer betrokken bij de inhoud van het werk en altijd nieuwsgierig naar nieuwe en betere inzichten. Van eind jaren dertig tot midden jaren zeventig van de vorige eeuw kon niemand op het terrein van de kinderbescherming om Mulock Houwer heen.

De jaarlijkse Mulock Houwer-lezing wordt dit jaar voor de 11e keer gehouden. Na twee jaar is er voor het eerst weer de mogelijkheid om er fysiek bij aanwezig te zijn. Defence for Children, en Nederlands Jeugdinstituut organiseren de lezing, in samenwerking met Pro Juventute en Canon Zorg voor de Jeugd. De lezing is zowel fysiek als via een livestream te volgen. Aanmelden kan nog steeds:

Fysiek: Mulock Houwer-lezing 2022: aanmelding fysiek aanwezig | Defence for Children
Online: Mulock Houwer-lezing 2022: aanmelding livestream | Defence for Children

Noot voor de pers: 

Voor meer informatie of als u in contact wilt komen met Simone van der Hof, kunt u contact opnemen met Annemieke Ruggenberg, interim persvoorlichter Defence for Children 0641554183.

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee