Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Inval Israëlisch leger bij kinderrechtenorganisatie Defence for Children International Palestine

PERSBERICHT: Op donderdag 29 juli omstreeks 05:15 ’s ochtends heeft het Israëlische leger een inval gedaan op het hoofdkantoor van Defence for Children International Palestine in Al-Bireh’s Sateh Marhaba, dichtbij Ramallah (gebied A). Hierbij zijn zes computers, twee laptops, harde schijven en cliëntdossiers meegenomen gerelateerd aan kinderen die juridisch worden bijgestaan door advocaten van Defence for Children International Palestine in de Israëlische militaire rechtbank. Defence for Children International Palestine is niet geïnformeerd over de inval, de reden ervan en over wat er is meegenomen.

Inbreuk op de rechtsstaat

Defence for Children Nederland veroordeelt de inval. Directeur Mirjam Blaak: “Kinderen in de Palestijnse gebieden hebben recht op bescherming en juridische bijstand. Het is een onaanvaardbare inbreuk op de rechtsstaat dat het Israëlische leger dossiers van kinderen in procedures in beslag neemt. Het werk van Defence for Children International Palestine en daarmee het bijstaan van kinderen in hun juridische procedure en het opkomen voor hun rechten, zoals is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag, wordt met de inval zeer bemoeilijkt. De inschakeling van het leger in plaats van de burgerlijke autoriteiten staat bovendien op gespannen voet met de beginselen van een rechtsstaat.” 

Lokale Palestijnse kinderrechtenorganisatie

Defence for Children International Palestine bestaat al dertig jaar en is een onafhankelijke, lokale Palestijnse kinderrechtenorganisatie gericht op het verdedigen en beschermen van de rechten van kinderen in bezet Palestijns gebied. Defence for Children International Palestine onderzoekt mensenrechtenschendingen tegen Palestijnse kinderen; verleent juridische hulp aan kinderen en houdt Israëlische en Palestijnse autoriteiten verantwoordelijk op basis van mensenrechtenverdragen waaronder het VN-Kinderrechtenverdrag.

Krimpende publieke ruimte maatschappelijk middenveld

Het wordt Palestijnse en internationale humanitaire en mensenrechtenorganisaties steeds moeilijker gemaakt om hun werk te doen in Israël en bezet Palestijns gebied. De inval bij Defence for Children International Palestine staat allerminst op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een steeds moeilijker wordende werkomgeving en krimpende publieke ruimte van het maatschappelijk middenveld (shrinking civic space). Op diezelfde ochtend van 29 juli 2021 vond ook een inval plaats bij het Bisan Center for Research and Development. Eerder in juni en juli vonden invallen plaats bij de Union of Agricultural Work Committees (UWAC) en de Health Work Committees. Deze intimidatie van het maatschappelijk middenveld is toegenomen en breed gedocumenteerd. Het maatschappelijk middenveld heeft te maken met beperkende wetgeving, het blokkeren van financiële vrijheid, lastercampagnes en delegitimering van mensenrechtenwerk. In de resolutie (43/16) roept de VN-Mensenrechtenraad staten op het werk van mensenrechtenverdedigers te respecteren en te beschermen.

Werkwijze Israëlische overheid ontoelaatbaar

Defence for Children Nederland roept samen met War Child, Plan International Nederland, Terre des Hommes Nederland , The Rights Forum, gate48 - kritische Israëli’s in Nederland, Kairos Sabeel Nederland, Een Ander Joods Geluid en Palestine Link, de Nederlandse overheid en de internationale gemeenschap op om de werkwijze van de Israëlische overheid stevig af te keuren en ervoor te zorgen dat de Israëlische overheid het werk van mensenrechtenverdedigers respecteert. Israël moet stoppen met het onrechtmatig invallen bij maatschappelijke organisaties en het onmogelijk maken van het werk van Palestijnse mensenrechtenverdedigers.

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie of een interview over de  inval bij Defence for Children International Palestine, kunt u contact opnemen met persvoorlichter Daniëlle de Jong op 06 10 47 24 98 of pers@defenceforchildren.nl.  

  • Bericht met CCTV-beelden van Defence for Children International Palestine op hun website.
  • Bericht over sluiting Union of Agricultural Work Committees (UWAC).
  • Intimidatie van het Palestijnse maatschappelijk middenveld is toegenomen en breed gedocumenteerd

Defence for Children international
Defence for Children International Palestine (DCIP), is lid van het internationale netwerk van Defence for Children International, net als Defence for Children Nederland. Defence for Children gebruikt het VN-Kinderrechtenverdrag als basis voor haar werk, werkt samen met overheden en agendeert wanneer kinderrechten in het geding zijn. Defence for Children Nederland en Defence for Children International Palestine werken in een meerjarenprogramma samen op het gebied van meisjesrechten en gendergelijkheid in het Midden-Oosten en richting de Arabische Liga, met financiering van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee