Scroll down

Alternate Text
Pers banner

Defence for Children: kinderrechten maar bij vijf politieke partijen in beeld

PERSBERICHT: In de verkiezingsprogramma’s voor de Tweede Kamerverkiezingen spreken maar vijf politieke partijen de ambitie uit om de situatie van kwetsbare kinderen te verbeteren, blijkt uit de vandaag gelanceerde Kieswijzer Kinderrechten van Defence for Children. De kinderrechtenorganisatie heeft voorafgaand aan de verkiezingen op 17 maart dertien partijprogramma’s geanalyseerd op kinderrechtenthema’s. “Hoge scores zien we bij de ChristenUnie, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en D66 op onder andere urgente onderwerpen als armoede, jeugdzorg en de opvang van vluchtelingen. Andere politieke partijen zijn nagenoeg voorbijgegaan aan de 3,5 miljoen kinderen in ons land”, aldus Mirjam Blaak, directeur van Defence for Children. “Alleen deze vijf politieke partijen nemen het VN-Kinderrechtenverdrag en andere internationale Verdragen serieus en vertalen deze in concrete investeringen in kinderrechten.”

Kinderen die opgroeien in armoede

Kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen hebben meer kans op een slechte gezondheid, op lager dan gemiddelde schoolresultaten en zij lopen een groter risico om in aanraking te komen met kindermishandeling en verwaarlozing. Opvallend is dan ook dat niet veel partijen het bij armoede specifiek over beleid voor kinderen hebben. De partijprogramma’s gaan hoofdzakelijk over de aanpak van inkomen en schulden van ouders. Er worden nog steeds gezinnen afgesloten van drinkwater of het huis uitgezet, omdat ze de huur of de rekening niet kunnen betalen. PvdA, GroenLinks en de ChristenUnie hebben concrete plannen om dit te verbieden.

Passende hulp in de jeugdzorg

Als een kind jeugdhulp nodig heeft, dan moet er tijdig hulp op maat kunnen worden ingezet. Wachtlijsten mogen dat niet belemmeren, signaleren de VVD, D66, DENK, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren en de PVV. Bijna alle partijen zien de noodzaak van het verbeteren van de jeugdzorg en zeggen hiervoor extra budget te reserveren. In principe stopt de jeugdhulp als een kind 18 jaar wordt. Om de zorg voor jongeren, indien nodig, na hun 18e verjaardag door te laten lopen, kan de kiezer terecht bij GroenLinks, ChristenUnie, D66, Partij voor de Dieren en de SGP. Het beperken van de gesloten jeugdzorg en de keuze voor alternatieven wordt alleen door de SGP en ChristenUnie genoemd.

Bescherming vluchtelingenkinderen

Wereldwijd zijn er tientallen miljoenen kinderen, met of zonder ouders, op de vlucht voor geweld of vervolging. Deze kinderen hebben recht op bescherming. In Nederland worden de rechten van deze kinderen nog onvoldoende erkend. De Partij voor de Dieren en de PvdA pleiten voor het opnemen van het belang van het kind als maatstaf in de Vreemdelingenwet. Ook GroenLinks bepleit meer aandacht voor specifieke risico’s voor kinderen in procedure. Voor een oplossing voor kinderen die langer dan 5 jaar in Nederland zijn en nog geen verblijfsvergunning hebben, pleiten de SP, DENK, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. Voor extra bescherming en kleinschalige opvang van alleenstaande vluchtelingenkinderen, ter voorkoming van de jaarlijks 550 verdwijningen, staan D66, GroenLinks, de SGP en PvdA. De SGP pleit echter ook tegen snelle gezinshereniging waarmee ze het recht van vluchtelingenkinderen op een gezinsleven ondermijnen. Opvallend is dat de partijprogramma’s van de VVD, PVV en Forum voor Democratie op migratiebeleid de naleving van kinderrechten niet centraal stellen.

Kieswijzer Kinderrechten

De Kieswijzer Kinderrechten van Defence for Children laat zien hoe belangrijk de dertien grootste politieke partijen kinderrechten vinden op de thema’s armoede, jeugdzorg, onderwijs, jeugdstrafrecht, migratie, ontwikkelingssamenwerking, seksuele uitbuiting, discriminatie en het belang van participatie.

NOOT VOOR DE REDACTIE:

De Kieswijzer Kinderrechten is in te zien via www.stemvoorkinderen.nl. Deze is gebaseerd op de (concept)verkiezingsprogramma's van de dertien politieke partijen die op 23 december 2020 in de Peilingwijzer op één of meer Kamerzetels gepeild werden. De Kieswijzer Kinderrechten is voor publicatie aan de betreffende partijen voorgelegd met de mogelijkheid Defence for Children te wijzen op eventuele onjuistheden. Bron: Peilingwijzer: december 2020 (tomlouwerse.nl).

Voorafgaand aan de verkiezingen op 17 maart vragen (ervaringsdeskundige) jongeren via video’s en podcasts aandacht voor hun situatie en vragen de kiezer hier rekening mee te houden bij het uitbrengen van hun stem. Deze materialen worden gedeeld op www.defenceforchildren.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daniëlle de Jong, persvoorlichter van Defence for Children op telefoonnummer 06 1047 2498 of via pers@defenceforchildren.nl.

Deel dit artikel

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee