Verborgen uitbuiting verwoest jonge levens in Nederland
Defence for Children Nederland, Fier en het Rode Kruis starten vandaag met campagne #GeenBuit. Deze campagne is gericht op professionals die met jongeren werken, om op die manier bewustzijn te vergroten over hoe je kunt handelen bij (vermoedens van) criminele en/of seksuele uitbuiting.
Een probleem onder de oppervlakte
Elke dag verdienen criminelen veel geld met het uitbuiten van jongeren. Criminele en seksuele uitbuiting verwoesten in Nederland ieder jaar duizenden jonge levens. Exacte cijfers ontbreken: het probleem sluimert onder de oppervlakte. Dat uitbuiting vaak buiten beeld blijft, komt deels omdat slachtoffers geen hulp durven zoeken. Wij maken ons daarom grote zorgen.
Iedereen kan het verschil maken
Professionals en hulpverleners die omgaan met jongeren zijn een belangrijke schakel in de aanpak van uitbuiting. Van docenten en medewerkers in de horeca tot wijkagenten en maatschappelijk werkers. Iedereen kan het verschil maken. Door bewustzijn te vergroten, willen we uitbuiting terugdringen.
Gratis e-learning
Dat doen we door het bieden van een gratis e-learning. Hierin leer je in slechts één uur hoe je signalen van uitbuiting kunt herkennen en wat je kunt doen om jonge slachtoffers te helpen. De training werd eerder gegeven op middelbare scholen, waarna docenten unaniem aangaven dat zij signalen hierna vaker herkenden. In de zes maanden na de training verdubbelde de groep die signalen van uitbuiting zag. Tientallen jongeren kwamen zo in beeld als mogelijk slachtoffer.
“Soms is één iemand genoeg om je leven te veranderen. Als hij me niet had gezien, en als hij niet had doorgevraagd, dan weet ik niet waar ik nu was geweest.”
Onderdeel van overheidsprogramma ‘Samen tegen Mensenhandel’
#GeenBuit loopt tot eind 2026 en wordt gefinancierd vanuit het overheidsprogramma Samen tegen Mensenhandel. Fier verzorgt ook een chat met hulpverleners, zodat jongeren op een laagdrempelige manier online in gesprek kunnen met hulpverleners.