Oproep van kinderrechtenorganisaties aan Nederlandse regering: pleit voor sterke EU-wet tegen online kindermisbruik
Defence for Children - ECPAT Nederland roept samen met andere kinderrechtenorganisaties de Tweede Kamer en de Nederlandse regering op zich hard te maken voor krachtige EU-wetgeving tegen online seksueel kindermisbruik. De regering vormt momenteel haar standpunt over een nieuw hierzien voorstel van de EU, wat een unieke kans biedt om kinderen beter te beschermen. Helaas schiet het huidige voorstel van het Poolse voorzitterschap tekort. We dringen er daarom op aan dat Nederland zich inzet voor een effectief beleid dat het belang van het kind vooropstelt.
Elke dag telt
Het internet biedt kinderen talloze mogelijkheden, maar is helaas ook een broedplaats voor daders van misbruik en uitbuiting. De schaal van online seksueel kindermisbruik is schokkend: in 2023 registreerde het National Center for Missing & Exploited Children (NCMEC) 36,2 miljoen meldingen, goed voor ruim 100 miljoen beelden van misbruik. Nederland speelt hierin een zorgwekkende rol en is al jaren 's werelds grootste host van dit materiaal.
Tekortkomingen voorgestelde wetgeving
Het huidige voorstel laat de bescherming van kinderen grotendeels afhangen van vrijwillige maatregelen door techbedrijven. Zonder een wettelijke verplichting tot detectie bepalen platforms zelf of ze misbruikmateriaal opsporen en verwijderen. Pas drie jaar na de invoering wordt geëvalueerd of detectie verplicht moet worden - waardoor daders ongestoord hun gang kunnen blijven gaan. Dit zou de EU op achterstand zetten ten opzichte van landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Australië, waar detectie wél verplicht is.
Belang verplichte detectie
Vrijwillige opsporing door platforms is een stap in de goede richting, maar volstaat niet. Ondanks jarenlange inspanningen stijgt het aantal meldingen exponentieel. Platforms die niet actief zoeken naar misbruikmateriaal worden een veilige haven voor daders. Ondertussen blijven slachtoffers opnieuw geconfronteerd worden met beelden van hun misbruik. Zonder een wettelijke verplichting tot detectie en verwijdering blijft hun trauma voortduren.
Oproep aan Nederlandse regering
Defence for Children - ECPAT Nederland roept samen met de andere ondertekenende kinderrechtenorganisaties de Nederlandse regering op om zich sterk te maken voor:
- Herinvoering van verplichte detectie in de verordening.
- Strengere risicobeoordeling en mitigatiemaatregelen voor platforms.
- Een sterkere rol voor het EU Centrum in de bestrijding van online kindermisbruik.
- Meer aandacht voor de stem van slachtoffers bij het vormgeven van beleid.
Ondertekenende organisaties
De brief is ondertekend door kernleden van het Kinderrechtencollectief (Defence for Children - ECPAT Nederland, Kinderpostzegels, Nationale Jeugdraad, Save the Children Nederland en Terre des Hommes), UNICEF Nederland, Child Helpline International, Free a Girl, International Justice Mission, Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel en Spine.