Nieuwe aanbevelingen voor het omgaan met schulden van jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting
Het nieuwe rapport Met een schone lei beginnen, gebaseerd op uitgebreid onderzoek, biedt concrete aanbevelingen voor het omgaan met de schulden die jonge slachtoffers van seksuele uitbuiting vaak oplopen door toedoen van hun uitbuiter. Het rapport benadrukt het belang om schulden zoveel mogelijk weg te nemen en creatief te zoeken naar oplossingen voor deze schulden, zodat de slachtoffers met een schone lei kunnen beginnen en zich kunnen richten op hun herstel.
De schulden die door dergelijke praktijken van seksuele uitbuiting ontstaan, horen niet bij de slachtoffers. In het project Met een Schone Lei Beginnen werkten Defence for Children Nederland, het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) en andere partners samen aan aanbevelingen om deze schulden kwijt te schelden of afbetaald te krijgen, zodat slachtoffers met een schone lei kunnen werken aan hun toekomst.
Schulden door uitbuiting
Jongeren en jongvolwassenen die slachtoffer worden van seksuele uitbuiting komen vaak in situaties van waarin ze ook financieel uitgebuit worden. Ze worden bijvoorbeeld gedwongen hun pinpas af te geven, die vervolgens wordt gebruikt voor witwaspraktijken. Ook worden ze onder dwang verplicht leningen of abonnementen af te sluiten, te frauderen met toeslagen, of voertuigen op hun naam te zetten waarmee anderen verkeersovertredingen begaan. Deze slachtoffers worden met schulden opgezadeld die buiten hun schuld zijn ontstaan.
Voorbeeld van Jessie
Jessie (niet haar echte naam) was slachtoffer van seksuele uitbuiting. Haar uitbuiter dwong haar om haar bankpas uit te lenen. Eerst voor kleine incidentele transacties, maar later werd haar pas veelvuldig ingezet. De bank stelde een onderzoek in en merkte Jessie aan als fraudeur, waardoor haar rekening werd geblokkeerd. Dit leidde tot problemen met het betalen van haar vaste lasten, zorgverzekering en huur. Al haar toeslagen werden stopgezet en Jessie kwam uiteindelijk op straat te staan.
Belang van schuldkwijtschelding voor herstel
Mensen hebben na uitbuiting en opgebouwde schulden behoefte aan een stip aan de horizon. Een gezonde financiële positie is essentieel voor hun welzijn en traumaverwerking. Mensen die met schulden kampen ervaren veel stress, wat hun herstelproces belemmert.
Joost van Ballegooijen, projectmedewerker seksuele uitbuiting bij Defence for Children Nederland, legt uit: “Het is belangrijk om in eerste instantie de financiële druk te verminderen, bijvoorbeeld door de schulden tijdelijk te bevriezen. In de aangifte en het strafproces dienen alle schulden die het gevolg zijn van de uitbuiting te worden meegenomen, zodat die op de uitbuiter verhaald kunnen worden. Het gesprek aangaan met schuldeisers om mogelijkheden voor (gedeeltelijke) kwijtschelding te bespreken, kan succesvol zijn. Maar net zo belangrijk is het dat het slachtoffer zich door de hulpverlener en instanties gehoord voelt en geloofd wordt.”
Beginnen met een schone lei
Met een schone lei beginnen biedt niet alleen waardevolle inzichten in hoe schulden van slachtoffers van seksuele uitbuiting aangepakt kunnen worden, maar ook in de obstakels die hierbij overwonnen moeten worden. Het rapport richt zich op het creëren van een gezonde financiële situatie voor slachtoffers, wat essentieel is voor hun herstelproces. Het biedt hulpverleners concrete handvatten om de financiële druk van slachtoffers te verlichten, zodat zij zich beter kunnen richten op herstel en traumaverwerking.