Experts bespreken effectieve aanpak online bescherming kinderen
Experts uit diverse sectoren kwamen samen in het Kinderrechtenhuis om oplossingen te bespreken voor een veiliger internet voor kinderen. Defence for Children – ECPAT Nederland organiseerde de bijeenkomst, waarbij vertegenwoordigers van NGO’s, wetenschappelijke instellingen, bedrijven en overheidsinstanties aanwezig waren. Onder andere Eurochild, 5Rights Foundation, Universiteit Leiden en Meta deelden hun inzichten. Ook toezichthouders, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, advocaten, de nationale ombudsman en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen waren vertegenwoordigd. Doel van de expertmeeting was kennisuitwisseling en het in kaart brengen van effectieve tools voor online service providers om hun impact op kinderrechten te meten en het internet veiliger te maken.
Renée Roodhuizen, Adviseur Public Affairs bij Defence for Children Nederland, vertelt: “De digitale wereld is door mensen gemaakt — elke knop, elk algoritme en elk mechanisme is een keuze. Dus laten we hem kindvriendelijker maken. We hoeven het niet te accepteren zoals het is.”
De expertmeeting
Tijdens de expertmeeting besprak Fabiola Bas Palomares (Eurochild) de rol van overheden en bedrijven in het waarborgen van digitale veiligheid voor kinderen. Zij vertelde: “10% van de kinderen geeft aan zich daadwerkelijk onveilig te voelen online. Dit klinkt positief, maar we zien een hoge mate van normalisatie plaatsvinden voor online geweld en andere risico’s. We mogen niet normaal vinden wat niet normaal is.” Ook benadrukte Palomares dat platforms beschermingsmaatregelen in hun platformontwerp moeten integreren, om zo de diverse groep jonge gebruikers effectief te bereiken en te beschermen.
Simone van der Hof en Mohammed Raiz Shaffique waren aanwezig namens de Universiteit Leiden. Van der Hof introduceerde het concept van Kinderrechten Impact Assessment (KIA) voor bedrijven. Hiermee kunnen bedrijven de positieve en negatieve effecten van hun online dienst op de rechten van kinderen meten. Shaffique besprak de uitdagingen van leeftijdsverificatie.
Manon Baert (5Rights Foundation) pleitte voor een kindvriendelijk platformontwerp, waarbij kinderrechten structureel worden geïntegreerd. Sebastiaan Landers (Spine) lichtte toe hoe online forensisch onderzoek en platformverantwoordelijkheid kunnen bijdragen aan het bestrijden van online seksueel misbruik van kinderen. Anne-Marie Frissen (Meta) gaf inzicht in de aanpak van Meta om jongerenaccounts veiliger te maken.
Sociale media niet verbieden voor kinderen
De motie voor een sociale mediaban voor jongeren onder de 15 jaar was een belangrijk discussiepunt. De experts waren het erover eens dat de focus moet liggen op het creëren van een veilige online omgeving voor kinderen. Problematische functies van platforms moeten worden aangepakt in plaats van hele platforms te verbieden.
Kinderen moeten de positieve kanten van sociale media ervaren en contact houden met leeftijdsgenoten. Tegelijkertijd moeten risico’s zoveel mogelijk worden beperkt en voorkomen. Sebastiaan Landers (Spine) waarschuwde dat een verbod jongeren juist zou verplaatsen naar minder gereguleerde platforms. Simone van der Hof (Universiteit Leiden) benadrukte dat het beter is om bestaande regelgeving te handhaven en online diensten te ontwerpen met kinderrechten en veiligheid als uitgangspunt (‘child rights by design’).
Manon Baert (5Rights Foundation) vertelde: “Het kan niet zo zijn dat kinderen worden gestraft, omdat het overheden en bedrijven niet lukt om het internet een veilige plek voor kinderen te maken. De overheid en technologie bedrijven moeten hun verantwoordelijkheid nemen door bewezen effectieve maatregelen daadwerkelijk te implementeren en te handhaven.”