Scroll down

Alternate Text
News banner

BOOS uitzending van BNNVARA: risico’s van familievlogs

Defence for Children Nederland werkte mee aan de nieuwe aflevering van BOOS (BNNVARA), over de risico’s van familievlogs. In zulke vlogs delen ouders structureel beelden van hun kinderen en gezinsleven op social media, vaak met een groot bereik. Deze vorm van online delen valt onder de bredere term sharenting – een combinatie van sharing en parenting – waarbij ouders persoonlijke informatie en beelden van hun kinderen online zetten.

In de aflevering laat Tim Hofman zien welke gevaren er schuilen in het vastleggen en delen van intieme, emotionele of kwetsbare momenten uit het gezinsleven. Wat voor ouders onschuldig lijkt, kan voor kinderen grote gevolgen hebben.

Duistere kant van online zichtbaarheid

Defence for Children Nederland waarschuwt al langer voor de risico’s van het online delen van kinderbeelden en het verband met seksueel misbruik. Het internet kent – helaas – ook een duistere kant. Beelden van kinderen in bijvoorbeeld badkleding worden soms gedeeld op forums die bezocht worden door mensen met een seksuele voorkeur voor kinderen, waarbij ze voorzien zijn van tijdscodes – tijdsaanduidingen die verwijzen naar specifieke momenten in een video. In populaire vlogs zijn bovendien opvallende pieken in het kijkgedrag te zien bij kwetsbare scènes waarin kinderen centraal staan.

Kinderen hebben recht op online bescherming

Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag hebben kinderen recht op dezelfde bescherming online als offline. Voor jongere generaties zijn deze werelden onlosmakelijk met elkaar verbonden. Juist daarom is beter toezicht, bewustwording en terughoudendheid bij het delen van beelden van kinderen hard nodig.

Bekijk hier de uitzending van BOOS: https://youtu.be/lG9tJVVaA-k?si=jur2lMnQP8kBD3bh

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Experts bespreken effectieve aanpak online bescherming kinderen

Experts uit diverse sectoren kwamen samen in het Kinderrechtenhuis om oplossingen te bespreken voor een veiliger interne…


Lees meer

Oproep aan Nederlandse regering: pleit voor sterke EU-wet tegen online kindermisbruik

Defence for Children - ECPAT Nederland roept samen met andere kinderrechtenorganisaties de Tweede Kamer en de Nederlands…


Lees meer

Alarmerende toename beelden seksueel misbruik van kinderen in online versleutelde chatgroepen

Het Openbaar Ministerie (OM) meldt dat beelden van seksueel misbruik van kinderen steeds vaker worden verspreid in versl…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee