Barrières tegen transnationaal seksueel kindermisbruik
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) ontwikkelde in opdracht van Defence for Children – ECPAT Nederland een barrièremodel om misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen in het toerisme tegen te gaan. Dit model brengt de stappen van daders in kaart en helpt organisaties zoals reisbedrijven, opsporingsdiensten en de financiële sector om verdachte signalen te herkennen en barrières op te werpen. Om deze aanpak breed onder de aandacht te brengen, organiseerde Defence for Children – ECPAT Nederland namens Don’t Look Away drie webinars en een conferentie.
Transnationaal seksueel kindermisbruik
Elk jaar worden naar schatting 1,2 miljoen kinderen slachtoffer van seksuele uitbuiting. Ook Nederlanders reizen naar het buitenland om kinderen seksueel te misbruiken en uit te buiten. Dit wordt transnationaal kindermisbruik genoemd en heeft ingrijpende gevolgen voor zowel de slachtoffers als de gemeenschappen. Het schendt fundamentele kinderrechten en druist in tegen het VN-Kinderrechtenverdrag.
Daders kunnen bewust op zoek zijn naar slachtoffers of zich ter plaatse laten verleiden tot misbruik. Vaak kiezen zij landen waar wetgeving en handhaving tekortschieten, zoals arme landen met een lage leeftijdsgrens voor vrijwillige seksuele relaties of waar misbruik door de gemeenschap of autoriteiten wordt gedoogd. Het probleem beperkt zich niet tot deze landen – transnationaal seksueel kindermisbruik komt overal ter wereld voor.
Barrières opwerpen tegen daders
Daders geven vaak subtiele signalen af bij het plannen van hun reis. Op zichzelf lijken deze signalen onschuldig - verdachte zoekopdrachten op internet, speelgoed in de bagage of specifieke eisen aan een hotelkamer – maar samen kunnen ze wijzen op misbruik.
Het barrièremodel helpt ketenpartners, zoals reisorganisaties, opsporingsdiensten en de financiële sector, om deze signalen te herkennen en barrières op te werpen. Denk aan het monitoren van verdachte online zoekopdrachten, samenwerking met banken om ongebruikelijke betalingen te detecteren of het trainen van hotelpersoneel om verdachte situaties te signaleren.
Kijk niet weg!
Met de campagne Don’t Look Away roepen wij Nederlandse reizigers op om alert te zijn en vermoedens van seksueel kindermisbruik in het buitenland te melden. Meldingen worden doorgestuurd naar de Nationale Politie, team Bestrijding Kinderporno en Kindersekstoerisme. Kijk niet weg en meld vermoedens van kindermisbruik via www.dontlookaway.nl.
Ontwikkeling van het barrièremodel
Het barrièremodel kwam tot stand met input van diverse publieke en private organisaties, waaronder:
- Kinderrechtenorganisaties: Defence for Children – ECPAT Nederland, Free a Girl, Terre des Hommes Nederland, International Justice Mission, Plan International Nederland
- Overheidsinstanties: Ministerie van Justitie en Veiligheid, Nationale Politie, Openbaar Ministerie, Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen, het CCV
- Reissector: Avontuur, Corendon, Koning Aap en ANWB Reizen.
Door deze brede samenwerking draagt het barrièremodel effectiever bij aan het voorkomen van transnationaal seksueel kindermisbruik en het beschermen van kinderen wereldwijd.
Meer informatie