Telegraaf maakt reportage over trainingen seksuele uitbuiting in hotels
Veel mensen weten niet dat er in Nederland jaarlijks zo'n 6000 mensen het slachtoffer worden van seksuele uitbuiting in hotels en vakantieparken. 1300 daarvan zijn kind. Defence for Children Nederland geeft al jaren trainingen aan professionals in de toerismesector, in samenwerking met o.a. de politie en ervaringsdeskundigen. De Telegraaf ging een dag mee naar de training en maakte hier een reportage over.
In deze training leren hotelmedewerkers en andere mensen in de toerismesector de signalen van uitbuiting te herkennen en te melden, en zo kinderen te beschermen tegen seksuele uitbuiting. Celine Verheijen, programmacoördinator Seksuele Uitbuiting, ontwikkelde de trainingen en geeft ze zelf ook. “Wanneer mensen weten wat de signalen zijn en weten waar ze dit kunnen melden, doen zij dit ook. Alleen met meldingen kan de politie daders opsporen en deze mensen en kinderen helpen. Daarom zijn deze trainingen zo belangrijk. Mensen moeten de signalen kunnen herkennen, het gebeurt helaas echt niet alleen in Azië of Afrika. Zelf staan de slachtoffers zó onder druk dat ze afhankelijk zijn van anderen om aangifte te doen. Ze zijn afhankelijk van omstanders die niet wegkijken, ook hotelpersoneel".
In de reportage vertellen Celine Verheijen van Defence for Children Nederland en Girt-Jan Schepens van de Nationale Politie over de trainingen en de meerwaarde daarvan. Chemelle, ervaringsdeskundige, deelt haar verhaal over haar ervaringen als slachtoffer van uitbuiting. Ook personeel van het hotel waar de training werd gegeven komt aan het woord.
Bekijk de reportage hier: