Scroll down

Alternate Text
News banner

Project Kind en Uitbuiting: versterking positie minderjarige slachtoffers seksueel geweld

In het meerjarige project 'Kind en Uitbuiting' werken Defence for Children Nederland, Fier (landelijk expert op het gebied van seksueel geweld, uitbuiting en eerkwesties) en Rode Kruis samen aan versterking van de positie van minderjarige slachtoffers van seksueel geweld. Dit doen zij via onderzoek, deskundigheidsbevordering en een campagne voor eerstelijnsprofessionals.

Aanleiding

De meldingen van minderjarige slachtoffers van mensenhandel zijn in de periode 2016 - 2023 aanzienlijk gedaald. In 2023 waren er slechts meldingen over 52 minderjarige slachtoffers blijkt uit het onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Maar dit betekent niet dat het aantal slachtoffers werkelijk minder wordt, maar dat er minder gemeld wordt. Voor zowel Nederlandse als buitenlandse kinderen die slachtoffer zijn van mensenhandel geldt dat zij vaak geen aangifte willen of durven te doen vanwege uiteenlopende redenen. Het is daarom belangrijk dat er specifiek aandacht komt voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel.

Bescherming en ondersteuning minderjarige slachtoffers

Binnen het landelijke Actieprogramma Samen tegen Mensenhandel werken wij tot en met 2026 aan verbetering van de situatie van minderjarige slachtoffers middels het project Kind en Uitbuiting. Defence for Children Nederland en FIER dragen bij aan vergroting van de kennis over mensenhandel, het verbeteren van signalering en het aansluiten van de aanpak en ondersteuning op de behoeften die slachtoffers hebben. Kind en Uitbuiting doet dit door onderzoek, deskundigheidsbevordering en door een campagne om professionals die met minderjarigen werken te inspireren om hun kennis over mensenhandel te vergroten door de e-learning BUIT voor professionals of trainingen te volgen. 

Onderzoek

Wij brengen in kaart welke organisaties, instanties en professionals een rol spelen in de preventie, signalering, zorg of opsporing van minderjarigen die het slachtoffer zijn van uitbuiting, op verschillende niveaus: landelijk, regionaal en gemeentelijk. Ook onderzoeken we de behoeften, ervaringen en vereisten voor een effectieve bescherming van minderjarigen bij gemeenten, zorginstellingen en andere organisaties. Veel nadruk leggen we hierbij op de mening van ervaringsdeskundigen zelf. We spreken hiervoor diverse ervaringsdeskundigen, waaronder de leden van platform HOPE. Ook gaan we in gesprek met jongeren die nu slachtoffer zijn en met direct betrokken hulpverleners.

Op basis van deze bevindingen wordt achterhaald bij welke organisaties, in welke samenwerkingsverbanden en op welke momenten in (hulpverlenings)processen extra aandacht nodig is voor de bescherming van minderjarige slachtoffers. Met al deze input gaan wij op zoek naar kansen om het beleid en de praktijk voor de bescherming van minderjarige slachtoffers van mensenhandel versterken.

Deskundigheidsbevordering

Eerstelijnsprofessionals die met minderjarigen werken in verschillende domeinen (zoals sociaal domein onderwijs en veiligheid) kunnen een belangrijke rol spelen in de aanpak van mensenhandel en de bescherming van minderjarigen. Het ontbreekt hen echter vaak aan kennis en concrete handelingsperspectieven. Ze herkennen mensenhandel van minderjarigen onvoldoende, ze weten niet goed hoe ze moeten handelen als ze het signaleren, wie de regionale samenwerkingspartners zijn en hoe ze kunnen samenwerken. Met training en verschillende e-learnings beogen we daar verandering in te brengen. We streven naar een zo groot mogelijk bereik en (waar mogelijk) structurele inbedding in opleidingstrajecten. We werken bij de trainingen zoveel mogelijk samen met regionale partners zoals zorgcoördinatoren mensenhandel en ketenregisseurs.

Campagne

Begin 2025 start een landelijke campagne voor eerstelijns professionals die werken met minderjarigen. De campagne vraagt aandacht voor seksuele en criminele uitbuiting van minderjarigen en heeft als doel zoveel mogelijk mensen de gratis e-learning https://buitvoorprofessionals.nl/ te laten volgen. Door deze korte e-learning hebben professionals een handelingskader voor wanneer zij signalen van mensenhandel opmerken bij jongeren.

Meer weten?

Meer weten over het onderzoek, de trainingen of de campagne? Of wil je je eigen ervaringen delen over de aanpak van uitbuiting van minderjarigen? Mail ons via kindenuitbuiting@defenceforchildren.nl

Contactpersonen

  • Joost van Ballegooijen, Defence for Children
  • Karin Kloosterboer, FIER 
  • Marieke van den Berg, Rode Kruis 

Kind en Uitbuiting wordt gefinancierd door het Ministerie van Justitie en Veiligheid

Gerelateerde berichten:

https://defenceforchildren.nl/actueel/nieuws/seksuele-uitbuiting/2024/steeds-minder-minderjarige-slachtoffers-van-mensenhandel-in-beeld/

https://www.fier.nl/nieuws/fier-werkt-mee-aan-project-kind-en-uitbuiting-samen-tegen-mensenhandel/

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Down to Zero in Latijns-Amerika: hoe beschermen gemeenschapsleiders kinderen tegen seksuele uitbuiting?

Onlangs waren de vertegenwoordigers van de Down to Zero-alliantie bijeen in Colombia om in gesprek te gaan met gemeensch…


Lees meer

Kabinet belooft intensivering aanpak seksueel misbruik van kinderen, maar bezuinigt op cruciale bestrijdingsmiddelen

Defence for Children – ECPAT Nederland maakt zich ernstig zorgen over de intentie om te bezuinigen op het bestrijden van…


Lees meer

Steeds minder minderjarige slachtoffers van mensenhandel in beeld

Het nieuwe rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel laat zien dat het aantal meldingen van minderjarige slachtof…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee