Scroll down

Alternate Text
News banner

Nieuw onderzoek toont aan dat ouders zich meer zorgen maken over online veiligheid kinderen

Vandaag, op de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, presenteert ECPAT International nieuw onderzoek: 55% van de ouders in Europa noemt online veiligheid hun grootste zorg, boven fysieke en mentale gezondheid.

Uit een enquête onder 2.644 ouders in Nederland, Zweden, Spanje, Polen en Frankrijk blijkt dat expliciete inhoud, online daders en contact met vreemden de grootste zorgen zijn. Maar liefst 59% van de ondervraagden noemt deze risico’s als hun primaire angst over internetgebruik door kinderen.

Uit aanvullend onderzoek van ECPAT International, Eurochild en Terre des Hommes Nederland blijkt dat kinderen hun online ervaringen vaak niet delen met volwassenen. Ze vragen alleen hulp bij ernstige problemen en houden soms informatie achter uit angst voor de consequenties.

Groeiend probleem, dringend oplossing nodig

De zorgen van ouders komen niet uit het niets. Het aantal meldingen van online kindermisbruik stijgt explosief. Het National Center for Missing and Exploited Children ontving in 2023 meer dan 100 miljoen beelden van seksueel misbruik van kinderen.

Ook in Europa zijn de zorgen groot. Recent veroordeelde een Nederlandse rechter een 55-jarige man uit Almelo tot 3 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. De veroordeelde man betaalde Filipijnse kinderen voor seksuele handelingen via de webcam. Deze zaak is onderdeel van een bredere trend. Zo werden in Frankrijk hoge straffen uitgedeeld voor seksueel misbruik van kinderen via livestreams.

Deze rechtszaken benadrukken de groeiende bezorgdheid over de seksuele uitbuiting van kinderen via online platforms, een probleem dat sinds de coronapandemie sterk toeneemt. Vooral in Nederland is beeldmateriaal van misbruik van kinderen een groot probleem. Volgens het Meldpunt Kinderporno wordt nergens ter wereld meer materiaal van misbruik van kinderen gehost dan in Nederland.

Het belang van technologie en samenwerking

Celine Verheijen, Programmacoördinator seksuele uitbuiting bij Defence for Children – ECPAT Nederland, vertelt: "Digitale technologie zorgt voor een enorme schaalvergroting van online kindermisbruik, maar het biedt ook kansen om deze vorm van uitbuiting effectief te bestrijden. Bij elke maatregel moet het belang van het kind altijd vooropstaan."

Defence for Children – ECPAT Nederland benadrukt het belang van een stevige aanpak van online uitbuiting van kinderen. Samen met andere kinderrechtenorganisaties pleiten we voor betere wetgeving, waarbij techbedrijven verplicht worden proactief misbruik op hun platforms tegen te gaan. Tegelijkertijd roepen we op tot meer voorlichting voor ouders, scholen en jeugdwerkers over online veiligheid.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

BOOS uitzending van BNNVARA: risico’s van familievlogs

Defence for Children Nederland werkte mee aan de nieuwe aflevering van BOOS (BNNVARA), over de risico’s van familievlogs…


Lees meer

Experts bespreken effectieve aanpak online bescherming kinderen

Experts uit diverse sectoren kwamen samen in het Kinderrechtenhuis om oplossingen te bespreken voor een veiliger interne…


Lees meer

Oproep aan Nederlandse regering: pleit voor sterke EU-wet tegen online kindermisbruik

Defence for Children - ECPAT Nederland roept samen met andere kinderrechtenorganisaties de Tweede Kamer en de Nederlands…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee