Scroll down

Alternate Text
News banner

Kabinet steunt Europese verordening tegen online kindermisbruik niet: miljoenen kinderen blijven onbeschermd

Voorlopig blijft een effectieve Europese aanpak tegen online seksueel misbruik van kinderen uit. Het kabinet gaat de Europese verordening die (online) seksueel misbruik van kinderen zou moeten voorkomen en bestrijden niet steunen. Dit tot grote teleurstelling van Defence for Children Nederland, Terre des Hommes Nederland, Free a Girl en International Justice Mission Nederland. Ondanks dat het kabinet stelt zich neutraal op te willen stellen, wordt Nederland hiermee toch gerekend tot de landen die de algemene oriëntatie van de verordening niet steunen. Dit besluit leidt tot onduidelijkheid en is in feite een tegenstem, zonder deze expliciet zo te noemen.

Impact tegenstem Europese Verordening

De impact van dit besluit is groot: miljoenen minderjarige slachtoffers van online seksueel misbruik blijven onbeschermd en daders zullen makkelijker hun gang kunnen gaan. Het vooruit schuiven van een beslissing neemt de urgentie van het probleem niet weg en betekent dat slachtoffers langer moeten wachten op de bescherming die ze hard nodig hebben en waar kinderen recht op hebben.

Trauma van slachtoffers en noodzaak van bescherming

Minderjarige slachtoffers van online seksueel misbruik ervaren dezelfde ernstige traumatische gevolgen als slachtoffers van fysiek seksuele misdrijven. Naast de noodzaak van psychologische steun is het voor hen cruciaal dat beeldmateriaal van hun misbruik zo snel mogelijk van het internet verdwijnt. Voor deze kinderen is er sprake van een permanente privacyschending. De aanhoudende circulatie van deze beelden zorgt ervoor dat deze kinderen eindeloos trauma ervaren en dagelijks in angst leven om herkend te worden.

Het belang van de wet

Deze wetgeving lijkt in de publieke discussie vaak alleen te draaien om het scannen van chatgesprekken. Dit is niet zo. De wet verplicht technologiebedrijven om proactief risicoanalyses te maken en hun diensten veilig te maken voor kinderen. Dit is broodnodig, aangezien elke seconde wereldwijd twee foto’s of video’s worden gedeeld waarop seksueel misbruik van kinderen te zien is. Eén op de acht kinderen wordt slachtoffer van online seksueel misbruik. Het doel van deze wet is duidelijk: voorkomen dat kinderen slachtoffer worden.

Bescherming van privacy én de veiligheid van kinderen

Technologiebedrijven hebben meerdere mogelijkheden om maatregelen te nemen tegen online seksueel misbruik. Pas wanneer het risico hoog blijft kan een rechter beslissen of detectie noodzakelijk en proportioneel is. Deze rechterlijke toetsing zorgt voor een zorgvuldige afweging van alle belangen en fundamentele grondrechten. De kinderrechtenorganisaties vinden dat het voorstel voldoende waarborgen bevat om zowel de privacy van gebruikers als de veiligheid van kinderen te beschermen.

Verwarring en zorg over het besluit van het kabinet

Het besluit van het kabinet, zoals weergegeven in de brief aan de Tweede Kamer, roept bij ons vooral verwarring en zorgen op. Hoewel de waarborgen in het voorstel worden geprezen, volgt het kabinet dit niet op met een logische en passende voorstem in de Europese besluitvorming. Het feitelijke resultaat van deze onthouding is een tegenstem. Je kunt je als lidstaat namelijk op twee manier onthouden van stemming. Een actieve onthouding betekent dat je behoort tot het kamp van de tegenstanders, hetgeen niet overeenkomt met de positieve uitlatingen over de wet die in de brief worden benoemd en het voornemen van het Kabinet om neutraal te zijn.

Onze dringende oproep

Daarom doen de betrokken kinderrechtenorganisaties een dringende oproep aan het kabinet om zich niet actief te onthouden van stemming, want (toekomstige) slachtoffers kunnen niet langer wachten.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kinderrechtenorganisaties: neem constructieve houding aan over EU-verordening tegen online kindermisbruik

Twaalf kinderrechtenorganisaties, waaronder Defence for Children Nederland, roepen in een brief de leden van de Tweede K…


Lees meer

Nieuw onderzoek toont aan dat ouders zich meer zorgen maken over online veiligheid kinderen

Vandaag, op de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, presenteert…


Lees meer

Oproep aan regering: Steun de EU verordening tegen seksueel misbruik

Namens twaalf organisaties doen we een oproep aan de Nederlandse regering: neem een constructief en positief standpunt i…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee