Scroll down

Alternate Text
News banner

Gezamenlijke aanpak voor kinderveiligheid online: Down to Zero-workshop in Nepal

ECPAT International organiseerde in samenwerking met de Down To Zero alliantie een tweedaagse workshop in Kathmandu, Nepal. Tijdens deze workshop kwamen vertegenwoordigers van alle Aziatische partners van het Down To Zero project samen. Ze ontwikkelden een gezamenlijke regionale lobby- en advocacy strategie om de online veiligheid van kinderen te versterken. Barbara de Meijere, projectcoördinator Sexual Exploitation, vertegenwoordigde Defence for Children – ECPAT Nederland.

De workshop maakt deel uit van het Down to Zero-programma Step Up the Fight Against Sexual Exploitation of Children (SUFATEC). Deelnemers uit India, Indonesië, Filippijnen, Bangladesh, Thailand, Laos en Nepal werken samen om de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting te verbeteren. De Down to Zero-alliantie werkt met diverse stakeholders en focust zich op preventie en bewustwording.

Strategieontwikkeling voor online veiligheid

Het doel van de workshop was om een gezamenlijke strategie te formuleren. Deze strategie stelt de projectpartners in staat om invloed uit te oefenen op het beleid en de regelgeving ter bescherming van kinderen tegen online seksuele uitbuiting. Zo bespraken deelnemers hoe de alliantie haar stem – en die van de kinderen waarvoor ze opkomen – het meest effectief kan laten horen. Hierbij keken ze naar belangrijke regionale evenementen en conferenties waar de alliantie aanwezig moet zijn en welke doelgroepen het meest impactvol zijn om te benaderen.

Rol van de ICT-sector en overheden

Een belangrijk onderdeel van de strategie is om ICT-bedrijven, die online diensten aanbieden die kinderen gebruiken, bewust te maken van online seksuele uitbuiting in de regio. Dit omvat sociale mediaplatforms, de gaming industrie, online entertainment en financiële dienstverleners. ICT-bedrijven moeten hun rol en verantwoordelijkheid in het leven van kinderen en jongeren erkennen.

Daarnaast oefent de alliantie druk uit op lokale overheden om wet- en regelgeving te ontwikkelen die kinderen beschermt in de digitale omgeving. Bovendien dringt de alliantie erop aan dat tech-bedrijven in de regio zich houden aan de geldende wetgeving. De Meijere: “Dit is op dit moment nog niet altijd het geval, wat kinderen in Azië extra kwetsbaar maakt.

Inspirerende sessie

Tijdens de workshop vond een inspirerende online sessie plaats met Ms. Mama Fatima, Speciaal Rapporteur voor Seksuele Uitbuiting van Kinderen van de Verenigde Naties. Zij benadrukte het belang van kinder- en jeugdparticipatie: “Who better to learn from their experiences than those who are living it themselves.

Projectbezoeken

Na afloop van de workshop bezochten de deelnemers enkele projecten in en rondom Kathmandu, uitgevoerd door de Nepalese partners van de Down to Zero alliantie. Ze bezochten onder andere Shakti Samuha Shelter, een opvanghuis voor meisjes die te maken hebben gehad met seksuele uitbuiting en/ of mensenhandel, of een groot risico lopen. De Meijere: “We werden warm ontvangen door de jonge bewoners van het huis en spraken met de oprichter en medewerkers. Enkele meisjes gaven samen met hun dansdocent een optreden dat het verhaal van uitbuiting op indringende wijze vertelde.

Ook bezochten de deelnemers een vestiging van Child Helpline Nepal. Dit is een organisatie die eerstelijnshulp biedt aan kinderen van wie de rechten dreigen te worden geschonden. De Meijere: “Het is bijzonder om deze projecten te bezoeken, om te spreken met kinderen en medewerkers en het werk van de Down to Zero alliantiepartners in Nepal te zien en de Nepalese context beter te begrijpen.”

Een sterkere regionale samenwerking

Tijdens deze inspirerende en productieve tweedaagse workshop en de projectbezoeken legde de alliantie een stevige basis voor een regionale advocacy strategie. De strategie biedt een duidelijke aanpak voor de samenwerking tussen projectpartners. Dit zorgt ervoor dat ervaringen en successen op nationaal niveau de regionale en internationale lobby- en advocacy inspanningen van de alliantie verder zullen versterken.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

San Jose Dialoog: Toename georganiseerde misdaad vergroot risico op seksuele uitbuiting van kinderen

Een zorgwekkende trend doet zich voor in Latijns-Amerika, de Cariben en Noord-Amerika: de groeiende georganiseerde misda…


Lees meer

Oog voor kinderen in gemeentelijke mensenhandelaanpak

Kinderen en jongvolwassenen zijn helaas ruim vertegenwoordigd binnen de groep slachtoffers en daders van mensenhandel. D…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee