Scroll down

Alternate Text
News banner

Conferentie due diligence in de toerismesector

Op 24 mei 2024 kwamen diverse reisorganisaties samen voor een conferentie over due diligence (gepaste zorgvuldigheid) in de toerismesector. Het evenement, onderdeel van het project ‘Together for the protection of children in tourism’, richt zich op de bescherming van kinderen. De conferentie vond plaats op dezelfde dag dat de Europese Raad de nieuwe richtlijn voor duurzaam ondernemen (CSDDD) aannam.

De conferentie had als doel reisorganisaties te informeren over de nieuwe regelgeving rondom due diligence en hen praktische handvatten te geven voor de bescherming van kinderen. Door samen te werken en kennis te delen, willen deelnemers concrete stappen zetten om kinderbescherming in hun bedrijfsvoering te integreren.

Sprekers en presentaties

Inge van der Linden (Ministerie van Buitenlandse Zaken) benadrukte dat bedrijven verplicht zijn om inzicht te krijgen in hun keten, risico’s te identificeren, te voorkomen, te beperken en waar nodig te compenseren. Ze onderstreepte het belang van klachtenmechanismen en het monitoren van due diligence-processen.

Julia Kaul (Senior Manager Sustainability Supply Chain bij TUI) legde uit hoe TUI omgaat met veranderingen in ketenmanagement. Ze benadrukte dat bedrijven verplicht risicoanalyses moeten uitvoeren op het gebied van mensenrechten en milieukwesties. TUI gebruikt een centraal systeem om data te verzamelen en risico’s te monitoren en benadrukt het belang van training en regelmatige communicatie met leveranciers.

Victor de Lange (CRE) besprak de aanpak van kinderarbeid in de toerismesector op Bali. Hij deelde onderzoeksresultaten die aantonen dat kinderarbeid vooral voorkomt achter de schermen: bij accommodatieleveranciers, onderaannemers en rond toeristische hotspots. Het project, dat door CRE is gestart, wil Nederlandse touroperators en hun partners in Indonesië bewuster maken van dit probleem en hen praktische tools bieden om het aan te pakken.

World Café

Na de presentaties namen deelnemers deel aan interactieve groepsdiscussies tijdens het World Café. Hierbij bespraken ze hoe ze initiatieven kunnen uitbreiden naar andere regio’s, welke voordelen en obstakels daarbij komen kijken en hoe ze samenwerking kunnen versterken. De nadruk lag op het belang van samenwerking binnen de sector, de keten en op bestemmingen.

Samenwerking binnen de keten helpt kleine leveranciers door te voorkomen dat ze steeds dezelfde vragenlijsten moeten invullen voor verschillende organisaties. Op bestemmingen gebruiken lokale contactpersonen en leveranciers hun kennis om problemen te identificeren en effectieve oplossingen te bedenken.

Ownership op bestemmingen

Het waarborgen van ownership op bestemmingen vereist dat mensen daar verantwoordelijkheid nemen voor de uitgevoerde maatregelen. Dit bereiken we door actief in gesprek te gaan met lokale gemeenschappen, samen oplossingen te bedenken, best practices te delen en ter plaatse trainingen en bewustwordingsactiviteiten te organiseren. Het meten en monitoren van de impact van onze acties binnen de keten is ook cruciaal. Door nulmetingen uit te voeren en jaarlijks de voortgang te meten, dragen we bij aan het waarborgen van duurzaamheid en het vergroten van bewustwording over dit belangrijke onderwerp.

Oproep tot actie

De conferentie eindigde met een oproep tot actie en samenwerking om een wereld te creëren waarin geen enkel kind seksueel wordt uitgebuit.

Celine Verheijen (programma-coördinator Seksuele uitbuiting): “Reisorganisaties waren bij de conferentie aanwezig om te bespreken waar we kansen zien. Er gebeurt al veel op het gebied van kinderbescherming in de toerismesector, maar er is nog werk te doen. Het in kaart brengen van risico's, waarbij kinderarbeid en seksuele uitbuiting belangrijke aandachtspunten zijn, is essentieel. Defence for Children - ECPAT Nederland ondersteunt reisorganisaties via de code.org

Project in Thailand

Ons project ‘Together for the protection of children in tourism’ biedt stakeholders in Phang-Nga handvatten om de doelstellingen van het Child Safe Tourism Friendly Project te verwezenlijken. Eén van de initiatieven is het TUI Academy-programma dat beroepsonderwijs en duurzame carrièremogelijkheden biedt aan jongeren uit kwetsbare gemeenschappen. Dit wordt uitgevoerd door Plan International en de TUI Care Foundation. Samen met onze partners in Thailand werken we aan het in kaart brengen van risico’s voor kinderen en het integreren van kinderbescherming in de bedrijfsvoering.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Telegraaf maakt reportage over trainingen seksuele uitbuiting in hotels

Veel mensen weten niet dat er in Nederland jaarlijks zo'n 6000 mensen het slachtoffer worden van seksuele uitbuiting in …


Lees meer

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee