Scroll down

Alternate Text
News banner

300 miljoen kinderen wereldwijd slachtoffer van online seksueel misbruik in 2023

Een verontrustend rapport van het Childlight Global Child Safety Institute onthult dat meer dan 300 miljoen kinderen wereldwijd het afgelopen jaar slachtoffer werden van seksuele uitbuiting en online misbruik. Daarnaast wordt er iedere seconde één zaak van seksueel misbruik gemeld. Defence for Children – ECPAT Nederland benadrukt de ernst van dit probleem, dat recentelijk veel media-aandacht kreeg en dringend verdere actie vereist.

De rechten van kinderen, zoals vastgelegd in het VN-kinderrechtenverdrag, zijn ook van toepassing in de digitale wereld. Renée Roodhuizen, Adviseur Public Affairs bij Defence for Children – ECPAT Nederland, benadrukt: “Kinderen moeten online net zo goed worden beschermd tegen misbruik als tegen fysiek misbruik en uitbuiting. De digitale omgeving biedt kansen op het gebied van educatie en sociale interactie, maar jonge internetgebruikers lopen ook grote risico’s.”

De gevolgen van online seksueel misbruik

Online seksueel misbruik en uitbuiting hebben ernstige gevolgen voor het mentale welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Slachtoffers ervaren vaak langdurige psychologische schade, waaronder angst, depressie en een verminderd gevoel van eigenwaarde.
Uit het onderzoek van Childlight blijkt dat één op de acht kinderen wereldwijd slachtoffer wordt van het zonder toestemming maken, delen of vertonen van seksueel expliciet materiaal. Dit omvat ook uitlokking, ongewenste sexting en verzoeken om seksuele handelingen te verrichten. Deze misstanden laten diepe littekens achter bij de getroffen kinderen. Zij hebben vaak hulp en langetermijnondersteuning nodig om te herstellen.

Handleidingen

Sextortion, zoals het afpersen van jonge mensen voor naaktfoto’s en seksvideo’s ook wordt genoemd, komt steeds vaker voor. De dader dreigt dit expliciete materiaal te verspreiden als het slachtoffer niet nog meer naaktbeelden stuurt.
Uit een onderzoek van de Britse publieke omroep BBC blijkt dat criminelen op sociale media sextortion-handleidingen delen. In deze handleidingen staan instructies over het aanmaken van neppe profielen op sociale media, het instellen van niet-traceerbare telefoonnummers en het gebruik van veilige betaalmethoden. Dit gebeurt voornamelijk op Instagram en Snapchat, platforms die populair zijn bij jonge kinderen.
Hoewel volwassenen al langer doelwit zijn, lopen nu vooral jongeren gevaar. Daarom pleit Defence for Children – ECPAT Nederland voor strengere handhaving door technologiebedrijven om deze gevaarlijke praktijk te bestrijden.

EU-verordening

Om de online veiligheid van kinderen te waarborgen, moeten overheden en techbedrijven proactief optreden. Dit betekent dat ze veilige ontwerprichtlijnen moeten toepassen (safety-by-design) en beter toezicht moeten houden op online platforms. Bovendien moeten techbedrijven schadelijke inhoud verwijderen en educatieve programma’s aanbieden om kinderen bewust te maken van de gevaren van online misbruik.
De nieuwe EU-wetgeving tegen seksueel misbruik van kinderen is een belangrijke stap vooruit die gezet moet worden. Deze wet verplicht online platforms om materiaal dat seksueel misbruik van kinderen bevat, op te sporen en te melden. Dit helpt om de verspreiding van dergelijk materiaal te stoppen en slachtoffers te beschermen.

Internationale samenwerking

Europese en internationale samenwerking helpt om grensoverschrijdend misbruik aan te pakken. Landen moeten gezamenlijk regels opstellen en handhaven. Daders van seksueel misbruik werken vaak over landsgrenzen heen, waardoor een gecoördineerde internationale aanpak nodig is. Kinderen moeten beter beschermd worden tegen online misbruik en de gevolgen daarvan. Defence for Children – ECPAT Nederland roept op tot directe en gezamenlijke actie om de online veiligheid van kinderen te waarborgen en hun rechten te beschermen.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee