Scroll down

Alternate Text
News banner

Online handleiding voor seksueel kindermisbruik verboden

Per 1 juli 2023 is in het Wetboek van Strafrecht een nieuwe strafbepaling opgenomen die ook voorbereidingshandelingen met het oog op seksueel kindermisbruik strafbaar stelt. Met deze strafbaarstelling is onder meer het verspreiden, verwerven of in bezit hebben van een handleiding met tips en trucs voor het seksueel misbruiken van kinderen verboden. Er staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op.

Afschuwelijk handboek

Aanleiding voor de wetsuitbreiding was een handleiding van meer dan duizend pagina’s met gedetailleerde tips over het misbruiken van kinderen. Dit handboek circuleert al langer dan tien jaar op onder andere het dark web, het verborgen gedeelte van het internet. Het wordt actief gedeeld op fora voor pedoseksuelen en steeds aangevuld met nieuwe tips, adviezen en ervaringen. Het boek beschrijft op bijna pedagogische wijze hoe je het vertrouwen van kinderen wint en hoe seksuele handelingen met kinderen kunnen worden verricht zonder lichaamsdelen te beschadigen en sporen achter te laten. Het boekwerk is gebruikt door verschillende Nederlandse pedoseksuelen, bevestigde de politie in 2018 al aan RTL Nieuws.

Publieke verontwaardiging

Er was destijds veel publieke verontwaardiging over het ontbreken van een verbod op het verspreiden, verwerven of in bezit hebben van een dergelijk handboek. Daarom diende onder meer Jeroen van Wijngaarden (VVD) in februari 2020 een (later) gewijzigde Tweede Kamermotie in over het wettelijk strafbaar stellen van het bezitten van een ‘pedohandboek’. De motie riep de regering op een wetsvoorstel in te dienen om ook het in bezit hebben van teksten met advies en/of richtlijnen over het seksueel misbruiken van kinderen, expliciet strafbaar te stellen.

Capaciteit politie

Defence for Children – ECPAT is verheugd dat die expliciete verbodsbepaling nu in de wet is opgenomen, want het handboek is met afstand de meest uitgebreide en gevaarlijke handleiding die kindermisbruikers in handen kunnen hebben. In het verleden lieten politie en het Openbaar Ministerie (OM) weten dat het opsporen van verspreiders en bezitters van instructiemateriaal om kinderen te misbruiken geen prioriteit heeft, dit in verband met de beperkte politiecapaciteit. Maar sinds begin deze maand is er een wettelijke basis om dit soort handboeken offline te halen wanneer de politie ze online tegenkomt. De minister van Justitie en Veiligheid erkende in 2022 dat de capaciteit bij de politie niet op orde is en dat er meer zedenrechercheurs moeten komen. Terecht, want handhaving van deze wet is nodig om kinderen al in een eerder stadium te beschermen tegen seksueel misbruik.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Kinderrechtenorganisaties: neem constructieve houding aan over EU-verordening tegen online kindermisbruik

Twaalf kinderrechtenorganisaties, waaronder Defence for Children Nederland, roepen in een brief de leden van de Tweede K…


Lees meer

Nieuw onderzoek toont aan dat ouders zich meer zorgen maken over online veiligheid kinderen

Vandaag, op de Europese Dag voor de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, presenteert…


Lees meer

Kabinet steunt Europese verordening tegen online kindermisbruik niet: miljoenen kinderen blijven onbeschermd

Voorlopig blijft een effectieve Europese aanpak tegen online seksueel misbruik van kinderen uit. Het kabinet gaat de Eur…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee