Elke seconde twee beelden van seksueel misbruik van een kind online
Defence for Children wil dat de EU online kindermisbruik aanpakt en het internet veilig maakt voor kinderen. Samen met Child Safety in Europe, overlevenden van seksueel misbruik en activisten uit Europese landen willen wij dat er een einde komt aan online seksueel misbruik. Elke seconde worden er nu twee beelden online gedeeld van een kind dat seksueel wordt misbruikt.
Petitie
Kinderen brengen steeds meer tijd online door via allerlei apparaten en platformen. Een nieuw Europees wetsvoorstel beoogt kinderen te beschermen, zodat ze kunnen leven en leren in hun digitale wereld zonder de dreiging van online seksueel misbruik. Als de wetgeving wordt goedgekeurd, is het de eerste in zijn soort. Het zou een adequate reactie zijn op een probleem dat in een alarmerend tempo groeit. Burgers van Europa worden opgeroepen de petitie te ondertekenen, en zo de Europese parlementariërs te overtuigen om het wetsvoorstel in dit najaar aan te nemen om seksueel misbruik van kinderen te voorkomen en te bestrijden.
Online kindermisbruik neemt toe
Recent onderzoek van de Internet Watch Foundation (IWF) toont aan dat online seksueel misbruik van kinderen elk jaar sterk toeneemt. In 2022 werden meer afbeeldingen en video's van online seksueel misbruik gevonden dan ooit tevoren. Het aantal websites met ernstig seksueel kindermisbruik is in twee jaar tijd verdubbeld: van ruim 25.000 in 2020 naar ruim 51.000 in 2022. Het gaat hierbij om beeldmateriaal van jonge kinderen die worden gepenetreerd en seksueel mishandeld. Net als in voorgaande jaren wordt de meerderheid van het wereldwijde materiaal met seksueel misbruik van kinderen gehost in Europa, met Nederland als koploper.
Wetgeving essentieel
Corinne Dettmeijer is ambassadeur van Child Safety in Europe, een initiatief van 60 verschillende (internationale) organisaties die zich inzetten om seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen te bestrijden en kinderen op internet te beschermen. “We kunnen niet langer wachten om kinderen beter te beschermen tegen online seksueel misbruik. Wetgeving is daarvoor essentieel”
De detectietools die misbruikmateriaal kunnen opsporen, worden al jaren door technologiebedrijven ingezet - gebruikers van online platformen geven hiervoor toestemming wanneer ze de voorwaarden accepteren - maar er is geen officiële regelgeving voor. Dettmeijer: “Tot nu toe zijn we dus afhankelijk van de goede wil van technologiebedrijven om onze kinderen online te beschermen. Door meer regelgeving toe te passen op het gebruik van deze detectietechnologie worden kinderen niet alleen beter beschermd, maar is er ook meer toezicht op de bescherming van privacy.”
Meer informatie:
De petitie is geïnitieerd door het Justice Initiative, een verzameling van 150 organisaties uit 13 Europese landen.