Scroll down

Alternate Text
News banner

Verbeter risicotaxatie voor mogelijke plegers van transnationaal kindermisbruik

Op 5 juni jl. werd de Nederlander Nelson M. in Mexico aangehouden op verdenking van seksuele uitbuiting van kinderen. De man wordt in Nederland verdacht van het voortzetten van de verboden pedofielenvereniging Martijn en van het bezit van 10.000 strafbare seksuele afbeeldingen van minderjarigen. In 2020 werd het risico op recidive laag ingeschat en mocht hij zijn proces in vrijheid afwachten. Eén van de voorwaarden was dat hij in Nederland bleef. Hij vluchtte echter in april 2021 naar het buitenland. Defence for Children – ECPAT roept op om de taxatie-instrumenten te verbeteren die het risico voor transnationaal kindermisbruik inschatten. Ook moeten bestaande wettelijke mogelijkheden effectiever worden ingezet om te voorkomen dat potentiële plegers van seksuele uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen uitreizen naar het buitenland.

M. kon worden aangehouden omdat een anonieme tipgever het Mexicaanse Openbaar Ministerie meedeelde dat M. zich schuldig zou maken aan mensenhandel van kinderen. Tijdens een huiszoeking in de woning van M., met een speciale speurhond die getraind was om chips op te sporen, werden drie laptops, usb-sticks en meerdere telefoons aangetroffen. Cyberexperts stelden materiaal veilig van 4 terabytes. Op de beelden stonden kinderen van verschillende leeftijden erotisch afgebeeld. Free a Girl heeft zich samen met de internationale hulporganisatie Operation Underground Railroad ingezet om M.’s arrestatie mogelijk te maken.

Voorkomen van recidive in buitenland

Bij het arrest van M. in 2020 werd het gevaar van recidive laag ingeschat door de reclassering en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), waardoor hij zijn strafproces in vrijheid mocht afwachten en de mogelijkheid had om naar het buitenland af te reizen. Uit onderzoek dat in opdracht van de Tweede Kamer is uitgevoerd, blijkt dat de wettelijke mogelijkheden die er zijn om te voorkomen dat mogelijke plegers van kindermisbruik kunnen uitreizen naar het buitenland niet tot nauwelijks worden toegepast (denk aan de Paspoortwet). Hiervoor is een risicotaxatie een cruciale voorwaarde, maar het onderzoek concludeert dat de risicotaxatie niet altijd wordt afgenomen of dat de organisaties en mensen die dit afnemen hier niet afdoende voor zijn toegerust. Defence for Children – ECPAT ondersteunt daarom de aanbeveling uit het onderzoek om meer wetenschappelijk onderzoek te doen naar plegerprofielen en hun modus operandi, zodat de criteria van de risicotaxatie-instrumenten beter zijn toegerust op potentiële plegers van transnationaal kindermisbruik. 

Met betrekking tot internationale informatie-uitwisseling blijkt het voor landen lastig te zijn om informatie uit risicolanden systematisch met elkaar te delen. Een instrument hiervoor is het afgeven van een Green Notice via Interpol. Dat is een internationaal waarschuwingsbericht over een veroordeelde pleger bij wie een verhoogd recidive-risico bekend is. Ook hier is de risicotaxatie leidend.

Don’t Look Away

Dankzij een anonieme tip werd Nelson M. gearresteerd. Meldingen zijn cruciaal bij het opsporen van plegers van kindermisbruik. In het buitenland weten reizigers vaak niet waar zij vermoedens van kindermisbruik kunnen melden. Defence for Children – ECPAT beheert de meldingswebsite www.dontlookaway.nl waar mensen vermoedens van kindermisbruik kunnen melden als zij dit in het buitenland zien. De meldingen worden gedeeld met politie die de melding (indien deze voldoende informatie bevat) doorzet naar de politie in het land waar het vermoedelijke kindermisbruik plaatsvond. We werken met touroperators om reizigers bekend te maken met het meldpunt en voeren iedere zomer campagne via Facebook en Instagram.

Meer informatie:

- Rapport: ‘Grenzeloos?! Een verkennend onderzoek naar het instrumentarium in relatie tot (veroordeelde) plegers van transnationaal seksueel kindermisbruik’
- Meldingswebsite voor kindermisbruik in het buitenland: www.dontlookaway.nl

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee