Scroll down

Alternate Text
News banner

Tweede Kamer stemt in met verbod op handboek over kindermisbruik

De Tweede Kamer stemde in met een wetsvoorstel dat het strafbaar maakt een handleiding met tips voor het seksueel misbruiken van kinderen in het bezit te hebben, te verwerven of te verspreiden. Hierop staat een gevangenisstraf van maximaal vier jaar. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Voor Defence for Children is dit handboek al langer een doorn in het oog. We zijn dan ook verheugd dat het verbod er (vermoedelijk) komt.

Handleiding

In 2018 deed RTL Nieuws onderzoek naar kindermisbruik op het verborgen gedeelte van het internet (dark web) en stuitte toen op een handleiding van bijna duizend pagina’s. De handleiding zou al meer dan tien jaar op het dark web worden verspreid. Hierin wordt tot in detail beschreven hoe je kinderen ongemerkt kunt misbruiken. Het beschrijft op bijna pedagogische wijze hoe je het vertrouwen van kinderen wint. Met kant-en-klare zinnen en beloningstechnieken leren misbruikers hoe ze kinderen geheimen kunnen laten bewaren.

Wetsvoorstel

Beeldmateriaal van seksuele gedragingen, waarbij iemand onder de achttien jaar is betrokken, zijn reeds strafbaar gesteld in artikel 240b van het Wetboek van Strafrecht. Teksten over seksueel misbruik van kinderen zijn nog niet strafbaar waardoor politie en justitie weinig kunnen beginnen tegen handleidingen met tips voor kindermisbruik. Met het nieuwe wetsvoorstel komt daar verandering in. Het wetsvoorstel geeft uitvoering aan de in de Tweede Kamer aangenomen motie, ingediend door het lid Van Wijngaarden (VVD), om het in bezit hebben van teksten met advies en/of richtlijnen over het seksueel misbruiken van kinderen expliciet strafbaar te stellen.

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Opsporing online kindermisbruik in de EU blijft mogelijk dankzij verlening tijdelijke wetgeving

Sinds 21 december 2020 is een nieuwe Europese privacywetgeving van kracht, waardoor bedrijven als Meta en X geen softwar…


Lees meer

Voorkom een gat in het detecteren van online kindermisbruik

Het aantal meldingen van online beeldmateriaal van kindermisbruik stijgt al jaren, aldus de politie in hun jaarverslag 2…


Lees meer

Aanpassingen EU-verordening online kindermisbruik leiden tot minder signalering

De Europese Commissie presenteerde in mei 2022 de verordening om online seksueel kindermisbruik tegen te gaan. Sindsdien…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee