Scroll down

Alternate Text
News banner

Samen tegen seksuele uitbuiting na herstart van reizen en toerisme

Op donderdag 12 mei zijn vertegenwoordigers van de Nederlandse Ambassade in Brazilië, het Braziliaanse Ministerie van Toerisme en de Down to Zero-alliantie samengekomen tijdens de Brasilia Dialogue. Hier bespraken zij hoe kinderen beter beschermd kunnen worden tegen seksuele uitbuiting nu de reis- en toerismesector weer aantrekt na de coronapandemie. De bijeenkomst vond plaats op initiatief van de Down to Zero-alliantie, waar Defence for Children een onderdeel van is.

Luiza Teixeira van Unicef Brazilië schetste dat de pandemie kinderen extra kwetsbaar heeft gemaakt en dat seksuele uitbuiting is toegenomen. Ze zien dat hoewel er aanwijzingen zijn dat er meer misbruik en uitbuiting plaatsvindt, er tijdens de pandemie minder officiële  meldingen binnengekomen zijn via bijvoorbeeld Disque 100, de Braziliaanse kindertelefoon. Sociaal werkers hadden door de lockdowns en scholensluitingen ook minder mogelijkheden om met kinderen en families in contact te komen. Guillaume Landry van ECPAT International vulde aan dat uit onderzoek daarnaast blijkt dat kinderen vaak niet vertellen over (online) seksuele uitbuiting wanneer ze dit meemaken, omdat ze zich schamen en schuldig voelen. Het is daardoor complex om exacte cijfers te achterhalen, en de juiste hulp te bieden. Teixeira: “Het baart ons grote zorgen dat dit tijdens de pandemie ontstaan is, en dat dit de status quo is, terwijl het toerisme ook nog begint aan te trekken. Het is direct nodig om de capaciteit van hulpverleners te versterken en extra hulp te bieden aan ouders en communities om hun kinderen te beschermen.”

Gedragscode en kinderbeschermingssystemen

Tijdens de bijeenkomst presenteerde het Ministerie van Toerisme een Nationale Code of Conduct. Daarbij zetten ze in op een programma om hotels, restaurants en winkels te informeren en personeel te trainen in het herkennen en tegengaan van seksuele uitbuiting van kinderen.

Volgens Guillaume Landry, Executive Director van ECPAT International, is dat een mooie stap, maar zijn we er daarmee nog niet. “Seksuele uitbuiting van kinderen is niet gestopt toen het reizen en toerisme door de pandemie werd platgelegd. De dynamiek is veranderd en er heeft een grote verschuiving naar online misbruik plaatsgevonden. We zien dat de structuren die een kind normaal gesproken kunnen beschermen, zijn aangetast. Het verbeteren van deze kinderbeschermingssystemen is dus cruciaal bij de herstart van de reis- en toerismesector. Het nieuwe Verdrag van de UNWTO, de Convention on Tourism Ethics, biedt hiervoor een kader en we sporen landen aan om dit verdrag te ratificeren.”

Seksuele uitbuiting is inkomensprobleem

Flávio Debique van Plan Brazilië, kaartte daarnaast de noodzaak aan voor het bestrijden van inkomensongelijkheid en economische ongelijkheid in brede zin, omdat dit de grondoorzaken zijn van seksuele uitbuiting van kinderen. Uit onderzoeken van Plan blijkt dat meisjes en jonge vrouwen zich in de afgelopen jaren meer bewust zijn geworden van hun rechten, maar dat de dagelijkse realiteit waarin zij leven nog altijd uitdagend is.

CONANDA, de Braziliaanse Nationale Raad voor Kinderrechten, bevestigde dat seksuele uitbuiting van kinderen inderdaad een inkomensprobleem is dat getackeld moet worden door de overheid met een breder inkomensbeleid. Ook zullen zij de komende tijd binnen de Braziliaanse overheid het gesprek aangaan hoe er beter gebudgetteerd kan worden voor kinderrechten en kinderbescherming.

Nederlandse financiering blijft hard nodig

Carrie van der Kroon, programmacoördinator Down to Zero namens Defence for Children - ECPAT: “We kunnen na deze bijeenkomst van vandaag niet anders dan concluderen dat kinderen in Brazilië minder goed beschermd zijn tegen seksuele uitbuiting dan voor de pandemie. Dit is zeer verontrustend. Het is van belang dat juist nu de reis- en toerismesector weer aantrekt, sectoroverstijgend wordt ingezet op preventie en bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen. Het is heel goed om te horen dat dit door het Braziliaanse Ministerie van Toerisme en het maatschappelijk middenveld in Brazilië breed omarmd wordt, en men samen een vuist wil blijven maken. We maken ons wel grote zorgen over hoe dit vervolg moet krijgen, nu de Nederlandse financiering van Down to Zero na zeven jaar afloopt. De grote inkomensongelijkheid in Brazilië, welke ook een belangrijke factor is voor seksuele uitbuiting van kinderen, is natuurlijk niet 1-2-3 opgelost. Gezamenlijk werken aan de bescherming van kinderen blijft dan ook cruciaal.”

Over Down to Zero

Down to Zero is een alliantie van Terre des Hommes, Plan International, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO (part of Cordaid), in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Het afgelopen jaar zette de alliantie zich met het programma Building Back Better in 12 landen in Azië en Latijns-Amerika in voor de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting tijdens en na de coronapandemie.

Meer informatie:

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

ROC Twente wint wedstrijd voor bewustwording tegen seksueel misbruik

Op vrijdag 22 maart 2024 kwamen ruim vijftig leerlingen van negen verschillende mbo-scholen uit heel Nederland samen voo…


Lees meer

Initiatiefwet over Duurzaam Internationaal Ondernemen

Op 27 oktober 2022 dienden de ChristenUnie, de Partij van de Arbeid, GroenLinks en de SP het wetsvoorstel Verantwoord en…


Lees meer

Building Back Better: broodnodige actie tegen seksuele uitbuiting van kinderen

Het éénjarige Building Back Better programma van de Down to Zero alliantie richt zich op de groeiende seksuele uitbuitin…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee