Scroll down

Alternate Text
News banner

Hoe vrijwilligerstoerisme seksuele uitbuiting kan faciliteren en maatregelen om dit voorkomen

Veel reizigers willen tegenwoordig meer dan alleen een vakantie: ze zijn op zoek naar authentieke ervaringen, persoonlijke ontmoetingen of willen een steentje bijdragen door anderen te helpen. Als reisorganisaties willen inspelen op deze toeristische wensen en zij hulpprojecten aanbieden als toeristisch product, dienen zij mogelijke risico’s te inventariseren en maatregelen te nemen om risico’s te verkleinen, met name wanneer er kinderen zijn betrokken. Verschillende soorten producten voor vrijwilligerstoerisme kunnen toeristen namelijk toegang geven tot kwetsbare kinderen met weinig regulering, toezicht of beveiligingsmechanismen.

Maar vooral kleine organisaties die zulke producten aanbieden, hebben niet altijd de capaciteit om kinderbeschermingsmaatregelen te ontwikkelen en uit te voeren. Defence for Children- ECPAT organiseerde daarom op 9 juni 2022 een online workshop waarin voorbeelden werden gedeeld van goede preventiemaatregelen tegen seksueel misbruik en uitbuiting van kinderen.    

"Structurele inbedding van kinderbescherming nodig"

Josephine Hamann (ECPAT Duitsland) legde het verband uit tussen vrijwilligerstoerisme en seksuele uitbuiting van kinderen: “We zien een gebrek aan implementatie van kinderbeschermingsmaatregelen, zowel bij vrijwilligersorganisaties als bij projecten op bestemmingen. Ook zien we een gebrek aan wet- en regelgeving, die nodig is voor de structurele inbedding van kinderbescherming.”

Joyatri Ray van de organisatie Equitable Tourism Options (EQUATIONS) uit India vertelde over de risico's van seksuele uitbuiting van kinderen in Indiase vrijwilligersprojecten: “Het is de verantwoordelijkheid van organisaties die zorg en activiteiten aanbieden voor kinderen om te zorgen dat hun diensten en faciliteiten niet worden misbruikt om kinderen schade te berokkenen.”

"Goede communicatie erg belangrijk"

Steffen Mayer (Rainbow Garden Village) legde uit hoe zijn organisatie omgaat met kinderbeschermingsmaatregelen: “Vrijwilligers begrijpen niet altijd waarom we de nadruk leggen op de bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting. Ze hebben het gevoel alsof er in het verleden slechte dingen zijn gebeurd. Goede communicatie is daarom erg belangrijk." Zij organiseren daarom seminars voor vrijwilligers over het thema en leiden ook hun medewerkers op: "Kinderbescherming staat twee keer per jaar op de agenda om ons kinderbeschermingsbeleid en de uitvoering daarvan te bespreken en te evalueren.”

Kijk hieronder fragmenten uit het online seminar terug.

Meer informatie:

Meer informatie over hoe vrijwilligerstoerisme seksuele uitbuiting kan faciliteren:

Meer informatie over kinderbeschermingsmaatregelen:

Foto credits: UNICEF

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Defence for Children - ECPAT spreekt in New York over seksuele uitbuiting in relatie tot weeshuistoerisme

Op dinsdag 10 oktober vond in New York een paneldiscussie plaats over uitbuiting en seksueel misbruik van kinderen in de…


Lees meer

Defence for Children - ECPAT spreekt in New York met VN-Rapporteur over ‘voluntourism’

Op 10 oktober 2023 neemt Defence for Children-ECPAT deel aan een paneldiscussie in New York over uitbuiting en seksueel …


Lees meer

Dringende oproep aan alle Nederlanders die kindertehuizen steunen: Geef ieder kind een thuis, geen tehuis

Meer dan vijftig organisaties doen in een open brief de oproep om opvang van kinderen in tehuizen af te bouwen, en initi…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee