Scroll down

Alternate Text
News banner

Down to Zero: veel bereikt, maar vuist tegen seksuele uitbuiting blijft nodig

Het Down to Zero programma wil een eind maken aan de seksuele uitbuiting van kinderen en jongeren in tien landen in Azië en Latijns-Amerika. Om dat te bereiken, zijn tussen 2015 en 2020 allerlei initiatieven ontwikkeld. Het online evaluatierapport laat zien wat er in die vijf jaar is bereikt. Een greep uit het rapport:

Kinderen in alle tien landen zijn mondiger en weerbaarder geworden. Onder meer 77.485 kinderen zijn getraind als kinderrechten advocaat. Daarnaast zijn 96.351 kinderen dankzij voorlichting zich bewust van de impact van seksuele kinderuitbuiting. Ze hebben grotere kennis over hun rechten op het gebied van seksualiteit en gezondheid. Ook spelen ze een belangrijke rol in de voorlichting aan leeftijdsgenootjes. Ze weten waar en hoe seksuele uitbuiting te melden, en welke hulp ze als slachtoffer kunnen krijgen.

Het programma richtte zich niet alleen op het weerbaar maken van kinderen en jongeren zelf. Hun omgeving, de gemeenschappen waarvan ze deel uitmaken, vormt een belangrijke pijler in hun bescherming en in het voorkomen dat kinderen (opnieuw) slachtoffer worden. 

Samenwerking

Lokale kinderbeschermingactoren en -netwerken zijn opgericht en versterkt. Samenwerking met politie en justitie heeft onder meer voor een kindvriendelijke aanpak bij instanties gezorgd. Zo worden kinderen in Lombok (Indonesië) naar de rechtbank vergezeld door een maatschappelijk werker en een raadsman. Ook het bedrijfsleven speelt een rol in het beschermen van kinderen. Veel ondernemingen in de reis- en toerisme industrie hebben een gedragscode ondertekend en zijn actief beleid gaan voeren dat seksuele uitbuiting van kinderen in de toerisme sector moet tegengaan. De InterContinental Hotel Group, een van de grootste hotelketens ter wereld met zo’n 1 miljoen gastenkamers, is daar één van.

“In de Filipijnen verplichten lokale overheden de reis- en toerismeindustrie om standaarden (The Code) te implementeren om kinderen te beschermen in reizen en toerisme, willen zij een vergunning te krijgen.”

Carrie van der Kroon

Resultaten

Het Down to Zero programma heeft onder meer bijgedragen aan de budgetverhoging door de Indonesische autoriteiten voor de bestrijding van seksuele uitbuiting van kinderen. Kinderen die seksueel zijn uitgebuit in Thailand worden ondersteund in hun juridische procedures. In Colombia krijgen jeugdgroepen van zowel overheid als bedrijven een platform om hun stem te laten horen tegen seksuele uitbuiting van kinderen.

Effecten corona

Goede resultaten met een positieve trend. Maar er is ook een keerzijde. Het laatste jaar van het Down to Zero programma stond de wereld in het teken van de corona-pandemie. Lockdown, avondklok en schoolsluiting werden de nieuwe realiteit, ook voor kinderen en jongeren. Zij raakten sociaal geïsoleerd en waren steeds vaker online aanwezig. Samen met toenemende armoede door de economische gevolgen van de pandemie, maakte dat hen nóg kwetsbaarder voor seksuele uitbuiting. De Down to Zero Alliantie is met steun van het Ministerie van Buitenlandse Zaken daarom een nieuw programma gestart, Building Back Better, om te blijven strijden tegen seksuele uitbuiting van kinderen.

Down to zero

Down to Zero is een alliantie van Terre des Hommes, Plan International, Defence for Children - ECPAT, Free a Girl en ICCO (part of Cordaid), in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie:

Credits foto: Marieke van der Velden

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nederlander veroordeeld tot tien jaar cel en tbs voor kindermisbruik in het buitenland

Op 30 september veroordeelde de rechtbank in Rotterdam een zeventigjarige man uit Nijmegen tot tien jaar cel en tbs voor…


Lees meer

Wereldtoerismedag: ook toerisme heeft zorgplicht

Vandaag is het Wereldtoerismedag, een dag die de VN in het leven heeft geroepen om het belang van toerisme te onderstrep…


Lees meer

Nederlander opgepakt in de Filippijnen vanwege kindermisbruik

Op 21 juni is een Nederlander gearresteerd in een hotel bij White Beach in Puerto Galera, Filippijnen. De receptioniste …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee