Scroll down

Alternate Text
News banner

Man veroordeeld voor laten bedelen van neefje

Op 20 september is een man die zijn vijftienjarige neefje naar Nederland heeft vervoerd met het oogmerk van uitbuiting veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes maanden. De jongen werd in een situatie gebracht waarin hij geen andere keuze had dan te gaan bedelen. De rechtbank rekent het de oom zwaar aan dat zijn handelen er op was gericht een minderjarig familielid in een kwetsbare en afhankelijke positie te laten bedelen. Defence for Children – ECPAT vraagt sinds 2014 aandacht voor kinderen die betrokken zijn bij bedelarij en kleine criminaliteit. Zij zijn vermoedelijke slachtoffers van mensenhandel. Daarom is Defence for Children – ECPAT verheugd dat deze zaak als mensenhandel is herkend. 

De zaak

Op 19 juni 2018 werden een man en een vrouw in Amsterdam door de politie staande gehouden wegens het overtreden van het verbod op bedelarij (vastgelegd in de Amsterdamse Algemene Plaatselijke Verordening – APV). Zij spraken voorbijgangers aan en drukten hen een papier in de handen met een Engelse tekst waarmee zij vroegen om geld voor eten. De man bleek nog maar een jongen van vijftien jaar oud te zijn en vanwege zijn schichtigheid kregen de handhavers het gevoel dat er iets ‘niet pluis’ was. De jongen was afkomstig uit Roemenië en woonde sinds een paar weken met zijn familie in Calais, Frankrijk. De jongen verkeerde in een moeilijke financiële positie en had al eerder in Frankrijk moeten bedelen om eten te kunnen kopen voor hemzelf en zijn familie. De jongen gaf verschillende verklaringen over de duur en reden van zijn verblijf in Nederland en over de reden van het bedelen. Na overleg met jeugdzorg en politie is besloten om te onderzoeken of de jongen slachtoffer is van mensenhandel. Na een aantal uren meldden zich de oom en nog twee familieleden van de jongen zich op het bureau. Op het politiebureau geeft de oom van de jongen andere verklaringen dan de jongen over hun komst naar Nederland en de reden van bedelarij. De oom wordt aangehouden als verdachte van mensenhandel.

Mensenhandel bewezen

De oom stelde dat hij de jongen niet heeft gedwongen te bedelen en dat het gebedelde geld voor de jongen zelf bestemd was. Daarom zou er geen sprake zijn van uitbuiting. Echter, de rechtbank oordeelt anders. Volgens de rechtbank heeft de man zijn vijftienjarige neefje vanuit Frankrijk mee naar Nederland genomen, terwijl deze zich in een kwetsbare positie bevond en afhankelijk van hem was. De jongen verkeerde in een moeilijke financiële positie en had al eerder moeten bedelen om eten te kunnen kopen voor hemzelf en zijn familie. Hij was nog niet eerder in Nederland geweest, kende verder niemand en sprak enkel Roemeens en Romanes. Hij had nauwelijks een opleiding genoten en had daardoor een achtergebleven ontwikkeling. Eenmaal in Nederland aangekomen heeft de oom hem in het huis van een vriend en in zijn auto laten slapen en hem alleen achtergelaten toen hij zelf een afspraak had. Volgens de rechtbank heeft de oom zijn neefje, door hem onder deze omstandigheden mee naar Nederland te nemen, in een positie gebracht waarin zijn keuzevrijheid verregaand werd beperkt. Door de jongen in een situatie te brengen waarin hij bewogen of gedwongen kon worden om te gaan bedelen, is de oom geheel voorbijgegaan aan zijn belangen.

Van overtreding APV naar onderzoek mensenhandel

Defence for Children – ECPAT werkt sinds 2015 samen met zorg- en veiligheidspartners om kinderen te beschermen tegen uitbuiting van criminele activiteiten en bedelarij. Onder andere wordt gewerkt aan bewustzijn over mensenhandel bij de politie op straat. Zij zijn vaak de eersten die deze kinderen aantreffen. Het is belangrijk dat deze kinderen niet zomaar worden gezien als jeugddelinquenten of bedelaars, en dat signalen van mensenhandel worden gezien. In deze zaak is dat gebeurd en heeft politie ‘blauw’ direct overlegd met het Mensenhandelteam van de politie. Zo kon een ogenschijnlijk kleine zaak, die begon met een overtreding van een APV, leiden tot een veroordeling mensenhandel.

Verbetering van de jeugdbescherming

Nadat de jongen in Nederland is aangetroffen, heeft de rechter een kinderbeschermingsmaatregel uitgesproken. Helaas is hij na twee weken meegegeven met zijn moeder en de andere personen die hem eerder op het politiebureau kwamen zoeken. De kinderbeschermingsmaatregel is niet aan Frankrijk overgedragen. Het is daarom onbekend hoe het nu met de jongen gaat en in welke omstandigheden hij leeft. Defence for Children – ECPAT werkt samen met het Leger des Heils aan de verbetering van de jeugdbescherming van deze kinderen. Handreikingen voor jeugdbeschermers, over de manier waarop met deze zaken van transnationale kinderbescherming kan worden omgegaan en een duurzame oplossing te vinden, worden binnen dit project ontwikkeld.

Meer informatie 

Lees hier wat we doen aan de strijd tegen criminele uitbuiting

Uitspraak rechtbank, d.d. 20 september 2018.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Rechtbank: kinderen laten bedelen of diefstallen laten plegen is uitbuiting

Onlangs zijn twee zaken door de rechtbank Amsterdam inzake bedelarij en het laten plegen van diefstallen door minderjari…


Lees meer

Transnationale kinderbescherming nodig tegen criminele uitbuiting

In Nederland wordt sinds 2007 het probleem gesignaleerd van alleenstaande en rondtrekkende Oost-Europese kinderen die zi…


Lees meer

Politie herkent onvoldoende criminele uitbuiting kinderen

Op 21 januari besteedt Nieuwsuur in de uitzending aandacht aan criminele uitbuiting van kinderen. Aan de orde is gesteld…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee