Raad van State erkent kinderrechten en risico op vervolging Marokkaanse moeder
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft ten onrechte de asielaanvraag afgewezen van een alleenstaande moeder uit Marokko en haar drie kinderen. Dat oordeelde de Raad van State op 20 mei 2025. Deze uitspraak is niet alleen een overwinning voor dit gezin, maar ook voor het belang van kinderrechten in het Nederlandse vreemdelingenbeleid.
Defence for Children schreef in deze zaak twee kinderrechtenrapportages: één voor de detentiezaak en één voor de asielzaak. In deze twee rapportages brachten wij naar voren dat het belang van het kind (artikel 3 uit het VN-Kinderrechtenverdrag) volledig werd genegeerd in de beslissingen van de IND. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag moet dit belang altijd een eerste overweging zijn in besluiten die kinderen raken.
Risico op strafrechtelijke vervolging in Marokko
In onze rapportage voor de asielzaak belichtten we de gevaren die het gezin bij terugkeer naar Marokko te wachten zouden staan. De moeder loopt een reëel risico op strafrechtelijke vervolging en detentie wegens het hebben van een buitenhuwelijkse relatie. Hiervan zou haar jongste zoon Ahmed, die in 2019 in Nederland werd geboren, als bewijs kunnen worden gezien.
In Marokko worden jaarlijks duizenden vrouwen vervolgd voor buitenechtelijke relaties. Internationale mensenrechtenrapporten en eerdere rechterlijke uitspraken bevestigen dit risico. De Raad van State oordeelde in lijn hiermee dat het risico op vervolging in Marokko reëel zou zijn. Hierbij verwees de Raad van State expliciet naar door ons ingebrachte mailwisseling met MRA*. Hieruit blijkt dat bij strafrechtelijke vervolging en een mogelijk daaropvolgende detentie van moeder, zij het gezag en de wettelijke voogdij over haar kinderen kan verliezen op grond van de bepalingen van het Marokkaanse familierecht. Vanwege de mogelijk ernstige gevolgen voor het welzijn en ontwikkeling van de kinderen, heeft Defence for Children zich als kinderrechtenorganisatie ingespannen om deze informatie te verkrijgen. De mail van MRA heeft een belangrijke rol gespeeld bij de beslissing en laat zien dat het van belang kan zijn om zo specifiek mogelijke informatie te verkrijgen, bijvoorbeeld via organisaties of deskundigen.
Minister Asiel en Migratie nu aan zet
Met deze uitspraak van de Raad van State is de eerdere afwijzing vanuit IND vernietigd. IND had de asielaanvraag afgewezen omdat de IND vindt dat Marokko een ‘veilig land’ is. Er zou onvoldoende bewijs zijn voor risico op vervolging. De rechtbank gaf de IND in eerste instantie gelijk, maar de Raad van State oordeelt nu dus anders.
De Minister van Asiel en Migratie is nu aan zet. Die moet nu een nieuw besluit nemen, waarbij wél rekening wordt gehouden met de risico’s op vervolging, de belangen van kinderen en mogelijke gezinsontwrichting.
Mentale impact van detentie voor kinderen
Het gezin werd de afgelopen jaren ook meerdere keren in detentie gezet in de Gesloten Gezinsvoorziening in Zeist. Eén keer zaten ze meer dan vijf weken opgesloten. Na elke detentie werden ze in een andere gezinslocatie ondergebracht. Dit betekent dat de kinderen elke keer weer nieuwe sociale contacten moesten maken en naar een nieuwe school gingen. De tweeling miste hierdoor hun eindmusical, schoolkamp en voorbereidingen op de middelbare school. Ook moest de moeder meerdere keren naar het ziekenhuis, waarbij de kinderen niet mee mochten. Telefoons in detentie worden afgenomen waardoor contact met de buitenwereld ernstig beperkt wordt. Dit alles heeft op kinderen een enorme impact, waarbij zij angst en stress ervaren.
Achtergrond
De moeder vluchtte ruim tien jaar geleden naar Nederland met haar toen éénjarige tweeling, Mara** en Amina. Haar derde kind, Ahmed, werd in 2019 in Nederland geboren. De kinderen groeien hier op, gaan naar school, spreken Nederlands (en geen Darija) en hebben geen enkele band met Marokko. De moeder vraagt asiel aan omdat zij in Marokko strafrechtelijke vervolging vreest.
*In deze zaak hebben we samengewerkt met MRA/Mobilising for Rights, een Marokkaanse organisatie die gedetailleerde informatie en documentatie aanlevert over de vervolging van vrouwen. Advocaten kunnen de mailwisseling waarnaar wordt verwezen opvragen via onze Kinderrechtenhelpdesk.
**De namen in dit verhaal zijn niet de echte namen. Deze zijn wel bekend bij Defence for Children Nederland.