Scroll down

Alternate Text
News banner

Joeri en zijn familie krijgen na 15 jaar onzekerheid een verblijfsvergunning

Na jarenlange procedures en onzekerheid mogen Joeri (18) en zijn vader, moeder en broertjes in Nederland blijven. Op driejarige leeftijd vluchtte Joeri in 2010 met zijn familie vanuit Rusland naar Nederland. Defence for Children Nederland stond de kinderen in meerdere procedures bij, maar telkens werd hun aanvraag afgewezen door de IND. Joeri was nauw betrokken bij campagnes voor gewortelde kinderen, zoals de campagne ‘Ze zijn al thuis’. 

In april 2025 kwam het positieve nieuws voor Joeri: hij mag blijven in Nederland. In juni kregen ook zijn ouders en broertjes te horen dat zij mogen blijven. Dit alles is een grote opluchting voor het gezin.   

Vijftien jaar onzekerheid 

Joeri en zijn familie hebben vijftien jaar in onzekerheid moeten leven. Defence for Children stond het gezin een paar jaar geleden bij in eerdere procedures. In zijn laatste asielprocedure afgelopen jaar, waarin hij aangaf gevaar te lopen omdat hij niet in dienst wil bij het Russische leger, gaf de IND hem gelijk.  

In de tweede klas werd Joeri en zijn gezin twee maanden lang gevangengezet in het detentiecentrum in Zeist. Nog nooit eerder werd een gezin met kinderen zo lang vastgezet. Dit had een grote impact op het mentale welzijn van de kinderen. Defence for Children zette alles op alles om het gezin weer vrij te krijgen. 

In al die jaren tijd heeft Joeri in negen asielzoekerscentra gewoond en op verschillende middelbare scholen gezeten. In 2023 vertelde Joeri: “Ik ben door de onzekerheid helaas vaak verdwaald en angstig in wat ik moet doen. Ik wil zo graag in Nederland zijn, mijn familie en ik kennen werkelijk niks anders. Ons hele bestaan is hier in Nederland, Nederland betekent zoveel voor mij omdat ik hier opgegroeid ben.”  

Joeri’s inzet voor kinderrechten 

Joeri zette zijn ervaring in voor andere gewortelde kinderen in Nederland. Daarmee streed hij - samen met andere kinderen in soortgelijke situaties - voor kinderrechten. Zo deed hij in het verleden mee aan de campagne ‘Ze zijn al Thuis’ van Defence for Children. Over de campagne - die een prijs won - zei Joeri destijds: “Door de campagne konden ik en vele kinderen gezien en gehoord worden.”  

Ook was Joeri toen betrokken bij de termenchecker migratie, een taalgids bedoeld om negatieve framing, discriminatie en polarisatie tegen te gaan.  

Toekomst 

Ondanks alle onzekerheden is Joeri vorig jaar geslaagd voor zijn gymnasiumexamen. Inmiddels volgt hij de studie Built Environment aan de Hogeschool van Amsterdam. Fotograaf Mona van den Berg lanceerde een crowdfundingsactie die Joeri in staat stelde de opleiding te bekostigen.   

Defence for Children Nederland hoopt dat Joeri en zijn familie vanaf nu in alle rust en vertrouwen kunnen bouwen aan een thuis en toekomst in Nederland. We willen hem bedanken voor zijn inzet voor kinderrechten en wensen hem het allerbeste toe. 

Oplossing cruciaal voor kinderen  

Joeri’s verhaal is helaas geen uitzondering. Er zijn nog honderden kinderen in Nederland die al langer dan vijf jaar in Nederland wonen zonder verblijfsvergunning. Zij leven in angst en onzekerheid. Gedwongen uitzetting zorgt voor ontwikkelingsschade bij de kinderen, die geworteld zijn in Nederland. Voor deze groep heeft de Nederlandse overheid sinds 2019 nog steeds geen oplossing. De afschaffing van de Kinderpardonregeling mag niet betekenen dat de belangen van deze kinderen nu niet meer worden erkend en beschermd. Kinderen moeten snel duidelijkheid krijgen over hun toekomst in Nederland. Het is noodzakelijk dat het belang van het kind in de Vreemdelingenwet wordt verankerd, zodat dat belang in elke individuele zaak adequaat wordt vastgesteld en in de belangenafweging voorop wordt gesteld.  

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Het is tijd voor perspectief voor gewortelde kinderen

Morgen beslist de Tweede Kamer over de wijziging van de Vreemdelingenwet 2000 en de toekomst van asiel en migratie in Ne…


Lees meer

Geschokt door uitzetting gewortelde kinderen

Isaac (16), Sarah (11) en Rejoice (7) worden vandaag uitgezet naar Nigeria, na ruim acht jaar verblijf in Nederland. De …


Lees meer

Rechter stelt kindvriendelijke justitie voorop in gerechtelijke procedure van een geworteld kind

De rechtbank Den Haag oordeelt op 1 april 2025 dat de minister van Asiel en Migratie onvoldoende rekening hield met het …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee