IND wijst verblijfsaanvraag van gewortelde Mikael (12) opnieuw af
De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft opnieuw besloten dat Mikael (12) uitgezet moet worden naar Armenië. Mikael is geboren in Nederland en nog nooit in Armenië geweest. Ondanks dat hij zich volledig Nederlands voelt en hier zijn vrienden en school heeft, is zijn verblijfsaanvraag afgewezen. Mikael vertelde eerder: “De IND kan me net zo goed naar Ghana sturen, dat land ken ik even slecht.” In juli 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State dat hij en zijn moeder niet in Nederland mochten blijven. Daarop volgde grote politieke en maatschappelijke aandacht én verontwaardiging. De advocaten van Mikael dienden een nieuwe verblijfsaanvraag in: een Chavez-Vilchez-aanvraag. Die is gebaseerd op Mikaels relatie met zijn vader, die recht op verblijf in Nederland heeft vanwege zijn Nederlandse partner en kinderen. Deze nieuwe aanvraag is nu ook afgewezen.
Defence for Children Nederland vindt het schrijnend dat de IND de rechten en het belang van het kind niet vooropstelt en opnieuw besluit dat Mikael, een kind dat in alles Nederlands is, behalve op papier, uitgezet moet worden naar een land waar hij nooit is geweest. Het is ontzettend schadelijk voor kinderen om na een jarenlang verblijf in Nederland uitgezet te worden naar een land dat ze niet kennen.
Ontwikkelingsschade bij gewortelde kinderen
Mikael is één van de minstens 421 gewortelde kinderen in Nederland. Zij zijn hier opgegroeid en voelen zich hier thuis voelen, maar leven elke dag in angst en onzekerheid over hun verblijfsvergunning. Defence for Children Nederland ziet dat gewortelde kinderen onvoldoende beschermd worden. Het is noodzakelijk dat het belang van het kind, volgens artikel 3 van het VN-Kinderrechtenverdrag (IVRK), centraal staat.
Kinderen zoals Mikael, die na lang verblijf gedwongen worden uitgezet, lopen een groot risico op ernstige ontwikkelingsschade. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat dit een negatief effect heeft op de hersenontwikkeling van kinderen. Het verlies van een veilige omgeving zorgt voor aantasting van de emotionele stabiliteit van het kind. Deze schade is onherstelbaar en kan hun toekomstperspectief aanzienlijk beperken. Dit is een schending van hun recht op ontwikkeling, wat in artikel 6 van het VN-Kinderrechtenverdrag staat.
Scheiden van kind en ouder
Bovendien zou Mikael door uitzetting gescheiden worden van zijn vader, die rechtmatig in Nederland woont. Een scheiding tussen ouder en kind mag alleen indien de scheiding noodzakelijk is in het belang van het kind. Artikel 9 van het VN-Kinderrechtenverdrag stelt dat kinderen het recht hebben op om in ieder geval met beide ouders contact te kunnen houden. Ook wanneer ouders niet meer samen zijn. Alleen als het echt niet goed is voor een kind, kan het contact met één of beide ouders verboden worden.
Onze oproep
Naast Mikael zijn er nog veel andere gewortelde kinderen die Nederland die het risico lopen Nederland te worden uitgezet. Defence for Children Nederland pleit ervoor dat het belang van het kind te allen tijde centraal moet staan. Wij roepen beleidsmakers op om kinderrechten stevig te verankeren in het Nederlandse beleid, zodat gewortelde kinderen worden beschermd tegen de schade die zij ondervinden vóór, tijdens en na uitzetting.
Meer lezen:
- Nieuwsbericht 'Uitspraak Raad van State: Mikael en zijn moeder mogen niet in Nederland blijven'
- Informatie over Chavez-Vilchez-aanvragen