Scroll down

Alternate Text
News banner

Uitspraak Raad van State: Mikael en zijn moeder mogen niet in Nederland blijven

Den Haag, 31 juli 2024 – de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat de elfjarige Mikael en zijn moeder Nederland moeten verlaten. De minister van Asiel en Migratie hoeft hen geen verblijfsvergunning te verlenen, ondanks dat Mikael zijn hele leven in Nederland heeft gewoond.

Reactie Defence for Children Nederland

Mirjam Blaak, directeur van Defence for Children Nederland, reageert op de uitspraak: “Het is ontzettend schadelijk voor kinderen om na een jarenlang verblijf in Nederland uitgezet te worden naar een land dat ze niet kennen. De procedure van Mikael heeft bovendien 5,5 jaar geduurd, waarvan het Hoger Beroep bij de Raad van State 2,5 jaar duurde. Dat is de helft van zijn leven. Door deze lange procedures en het jarenlang leven in onzekerheid worden kinderen extra geschaad.

Volgens Defence for Children Nederland laat de uitspraak van de Raad van State zien dat het belang van het kind onvoldoende wordt meegewogen bij dit soort beslissingen. Bovendien is Mikael niet het enige kind dat hier de dupe van is: er zijn honderden gewortelde kinderen in Nederland die uitgezet dreigen te worden. Er moet een oplossing komen voor deze kinderen.

Gewortelde kinderen en hun rechten

Gewortelde kinderen zijn kinderen die geen verblijfsvergunning hebben, maar al langer dan vijf jaar in Nederland verblijven. Deze kinderen zijn geïntegreerd in de Nederlandse samenleving; ze zijn onze buren, klasgenoten en vrienden. Uitzetting naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen kan ernstige ontwikkelingsschade veroorzaken. Dit is wetenschappelijk aangetoond en is een ernstige schending van hun kinderrechten.

Mikael werd geboren in Nederland en is nu elf jaar oud. Hij groeide op in Amsterdam. Hij woont samen met zijn moeder Gohar in een asielzoekerscentrum in Amsterdam-Zuidoost. Hij heeft hier zijn vrienden en na de zomervakantie gaat hij naar de middelbare school. Hij is hier geworteld. Ondanks dat Mikael zich volledig Nederlands voelt en hier zijn vrienden en school heeft, is zijn verblijfsaanvraag afgewezen. Mikael vertelde eerder: “De IND kan me net zo goed naar Ghana sturen, dat land ken ik even slecht.”

Uitspraak Raad van State

De aanvraag werd beoordeeld op basis van de Afsluitingsregeling langdurig verblijvende kinderen, een regeling die in 2019 werd ingesteld na de afschaffing van het Kinderpardon. Deze regeling was bedoeld voor kinderen die uiterlijk op 29 januari 2019 vijf jaar of langer in Nederland verbleven. De regeling biedt de mogelijkheid tot een verblijfsvergunning voor deze kinderen en hun gezinnen, mits aan specifieke vereisten wordt voldaan.

Volgens de Raad van State hebben Mikael en zijn moeder aan één van die vereisten niet voldaan omdat zij iets te lang buiten beeld zijn geweest van de Rijksoverheid. Het feit dat Mikael in die periode naar school ging en het gezin in beeld was bij de gemeente Amsterdam verandert hier niets anders. Deze strikte criteria uit de Regeling zorgen ervoor dat het ene gewortelde kind wel in Nederland mag blijven, en een ander kind, dat zich net zo Nederlands voelt, dreigt te worden uitgezet naar een land waar hij in zijn hele leven nog nooit is geweest.

Gevolgen en oproep tot actie

De uitspraak van de Raad van State en de dreigende uitzetting van Mikael en zijn moeder naar Armenië, een land dat Mikael niet kent, benadrukt de noodzaak van een duurzame oplossing voor gewortelde kinderen in Nederland. Het huidige beleid leidt tot onnodige onzekerheid en angst bij deze kinderen. Defence for Children Nederland roept beleidsmakers op om te allen tijde het belang van het kind centraal te stellen en pleit voor het verankeren van kinderrechten in het Nederlandse beleid, om zo gewortelde kinderen te beschermen tegen uitzetting.

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verander van koers: prioriteer kinderrechten in asielbeleid

De rechten en belangen van kinderen moeten een prominentere rol krijgen in het asielbeleid. Dit geeft Defence for Childr…


Lees meer

Werkgroep Kind in azc: “Verbeter de omstandigheden voor duizenden kinderen in de asielopvang”

In aanloop naar de begrotingsbehandeling Asiel en Migratie op 5 november doet de Werkgroep Kind in azc een dringende opr…


Lees meer

In één jaar tijd 65% meer kinderen in noodopvanglocaties

In één jaar tijd steeg het aantal kinderen in de noodopvang met 65%, zo blijkt uit de nieuwe cijfers die het Kinderrecht…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee