Scroll down

Alternate Text
News banner

Fractievoorzitters roepen gezamenlijk op tot verblijfsvergunning voor Mikael

Zeven fractievoorzitters (GroenLinks-PvdA, D66, SP, PvdD, ChristenUnie, Volt en DENK) roepen in een opinieartikel in de Volkskrant de Minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber (PVV) op om de 11-jarige Mikael uit Amsterdam alsnog een verblijfsvergunning te verlenen. “Er is verdeeldheid over migratie in de samenleving en de politiek. Maar over sommige zaken moeten we het eens kunnen zijn: een 11-jarig jongetje, hier geboren en getogen, zetten we niet op een vliegtuig naar een land waar hij nog nooit is geweest.” De oproep komt na de toenemende verontwaardiging over het besluit om Mikael en zijn moeder terug te sturen naar Armenië, een land waar Mikael nog nooit is geweest.

Juridische en politieke ruimte voor ingrijpen

De Raad van State oordeelde op 31 juli 2024 dat Mikael en zijn moeder Nederland moeten verlaten. Ondanks deze uitspraak biedt de huidige wetgeving minister Faber de ruimte om anders te beslissen en Mikael een verblijfsvergunning te geven.

Volgens hoogleraar Marlou Schrover (Universiteit Leiden) en senior onderzoeker migratierecht Carolus Grütters (Radboud Universiteit) dwingt de wet niet tot uitzetting. Zij stellen dat het besluit om niet in te grijpen uiteindelijk een politieke keuze is. Hierover stelde Don Ceder (ChristenUnie) afgelopen week ook Kamervragen, gericht aan de Minister. Ook de zeven fractievoorzitters benadrukken in het opinieartikel in de Volkskrant dat de wet de mogelijkheid biedt om de uitzetting van Mikael te voorkomen en roepen de minister op om dit te doen.

Oproep van de burgemeester van Amsterdam

Eerder sprak ook de burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zich uit over de zaak van Mikael. In een brief aan de toenmalige staatsecretaris van Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD), riep zij dringende op om Mikael een verblijfsvergunning te verlenen. Mikael is een 11-jarige Amsterdammer en hoort bij zijn vrienden op school. De wens minder migranten in Nederland te hebben, kan nooit zo sterk zijn dat deze ten koste gaat van een 11-jarige jongen die geen ander land kent dan Nederland”, aldus Halsema.

Noodzaak voor aanpassing migratieregels

De zaak van Mikael benadrukt de gebreken in het huidige migratiebeleid, dat het mogelijk maakt om gewortelde kinderen – kinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland wonen – uit te zetten. Deze kinderen zijn geïntegreerd in de Nederlandse samenleving en kennen het land waarnaar ze dreigen te worden uitgezet vaak niet of nauwelijks. Defence for Children Nederland roept al jaren op tot een duurzame regeling voor deze groep kinderen.

Bij onze Kinderrechtenhelpdesk zijn honderden soortgelijke gevallen van gewortelde kinderen die dreigen te worden uitgezet bekend. Dit onderstreept de dringende noodzaak voor een structurele oplossing. Kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland wonen, zijn hier geworteld en hebben het recht om hier te blijven. Wanneer Mikael daadwerkelijk wordt uitgezet, is dit een ernstige schending van zijn kinderrechten.

Oproep

De zaak van Mikael legt een belangrijk probleem bloot: de huidige migratieregels houden onvoldoende rekening met kinderrechten. Volgens het VN-Kinderrechtenverdrag, dat Nederland ook heeft ondertekend, dient het belang van het kind leidend te zijn (artikel 2) bij elke beslissing die kinderen aan gaat. In dit geval lijkt de minister een politiek doel te willen laten voorgaan: het beperken van asielinstroom, ten koste van de rechten van een hier geboren en geworteld kind. Defence for Children Nederland roept de minister op deze keuze te heroverwegen, en de internationale mensenrechten die kinderen hebben het juiste gewicht toe te kennen. Alleen dan kan sprake zijn van een rechtvaardig asielbeleid.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Vooraanstaande wetenschappers pleiten voor kinderrechtentoets Vreemdelingenwet

Het Nederlandse migratierecht houdt onvoldoende rekening met het belang van kinderen, zo stellen hersenprofessor Erik Sc…


Lees meer

Honderden mensen lopen mee in solidariteitsmars voor Mikael

Amsterdam, 8 augustus 2024 – Honderden mensen namen gisteren deel aan een solidariteitsmars in Amsterdam-Zuidoost om aan…


Lees meer

Babayants keren terug naar gezinslocatie Emmen na angstige en stressvolle week in detentie

Na een week vol onzekerheid en stress keerde de familie Babayants, bestaande uit Aleksa (2), Amelia (10), Ariana (13), A…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee