Scroll down

Alternate Text
News banner

Kamervragen uitzetting familie Babayants

Kamerlid Kati Piri bevraagt de nieuwe Minister Asiel & Migratie Marjolein Faber over de dreigende uitzetting van de familie Babayants. Deze familie, die al ruim tien jaar in Nederland woont en waarvan drie kinderen minderjarig zijn, wordt bedreigd met uitzetting naar Oezbekistan. De vragen van GL-PvdA richten zich op de impact van deze uitzetting op de rechten en de ontwikkeling van de kinderen, die geen binding hebben met Oezbekistan en sterk geïntegreerd zijn in de Nederlandse samenleving.

De familie Babayants 

Kinderen die hier langer zijn dan 5 jaar moeten in Nederland kunnen blijven. Zij kunnen niks doen aan het feit dat hun procedure lang duurt. Ondertussen wortelen zij zich in Nederland, hun leven gaat verder. Net zoals Ariana Babayants (13 jaar). Zij kwam op haar 3e naar Nederland en woont hier inmiddels al 10 jaar, ze gaat hier naar school en danst al 8 jaar bij Dansschool Chardance. Ariana heeft niet de kans gehad afscheid te nemen van haar vrienden en klasgenootjes toen ze woensdagochtend vroeg werd meegenomen naar het detentiecentrum in Zeist. Komende maandag staat hun uitzetting naar Oezbekistan gepland. Haar zusjes Amelia (10 jaar) en Aleksa (2 jaar) zijn in Nederland geboren en nog nooit in Oezbekistan geweest.

Kamervragen 

Het onrechtvaardigheidsgevoel van deze situatie leeft breed. Zo ook in de politiek. Kamerlid Kati Piri (GroenLinks-PvdA) stelt Kamervragen aan de nieuwe Minister voor Asiel & Migratie, Marjolein Faber (PVV). Het lid Piri roept de minister op om passende maatregelen te nemen die het welzijn en het belang van kinderen waarborgt. Zo dient het detentiebeleid van gezinnen met kinderen volgens haar te worden herzien. Het detineren van kinderen brengt zeer veel ontwikkelingsschade en kan traumatiserend zijn voor (jonge) kinderen.

Ook benadrukt mevrouw Piri de schending van de menselijke waardigheid door jonge kinderen na 10 jaar terug te sturen naar een land waar zij nog nooit zijn geweest. Een oproep die wij hartstochtelijk delen. Defence for Children Nederland pleit voor een regeling die ervoor zorgt dat als kinderen langer dan 5 jaar in Nederland verblijven, zij hier mogen blijven.

Vervolg 

Het is nu aan Minister Faber om het systeem van detentie en uitzetting te herzien en het belang van het kind voorop te zetten. Om de uitzetting van de familie Babayants tegen te houden en steun te betuigen wordt komende zondag 14 juli om 15:30 een wake georganiseerd bij het detentiecentrum Zeist, waar de familie is ondergebracht voordat zij worden uitgezet.

Alle vragen die vandaag zijn gesteld aan de Minister Faber van Asiel & Migratie lees je hieronder:

Schriftelijke vragen van het lid Piri (GL-PvdA) aan de minister van Asiel en Migratie
over de detentie en uitzetting van de familie Babayants

1. Bent u bekend met de situatie van de familie Babayants, die samen met hun vier kinderen, waarvan drie minderjarig, in detentie zijn geplaatst om te worden uitgezet naar Oezbekistan?
2. Bent u zich bewust van het feit dat de familie al ruim tien jaar in Nederland is?
3. Bent u zich bewust van het feit dat twee kinderen in Nederland geboren zijn en één kind drie jaar was toen de familie in Nederland aankwam?
4. Bent u van mening dat het uitzetten van de familie Babayants naar Oezbekistan, een land dat de kinderen niet of nauwelijks kennen omdat zij al ruim tien jaar in Nederland wonen, in overeenstemming is met de menselijke waardigheid en kinderrechten? Zo ja, waarom?
5. Op welke manier hebben IND en DT&V de hechting en integratie van de kinderen in de Nederlandse samenleving meegenomen in de beslissing om hen uit te zetten naar een land waar ze geen enkele binding mee hebben?
6. Welke maatregelen heeft u genomen om ervoor te zorgen dat het belang van de kinderen van de familie Babayants centraal staat in de besluitvorming omtrent hun uitzetting? Kunt u specifiek toelichten hoe u hun welzijn heeft meegewogen?
7. Hoe verhoudt het besluit om de kinderen van de familie Babayants uit te zetten zich tot artikel 2 van het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), dat discriminatie op basis van de status van de ouders verbiedt? Kunt u toelichten hoe u ervoor zorgt dat deze kinderen niet worden gediscrimineerd als gevolg van de verblijfsstatus van hun ouders?
8. Bent u zich bewust van de negatieve impact die detentie heeft op de ontwikkeling en het welzijn van kinderen? Hoe rechtvaardigt u de detentie van de kinderen van de familie Babayants in het licht van deze negatieve effecten?
9. Bent u bereid om, in het licht van deze specifieke situatie en de bredere problematiek rondom detentie van kinderen, uw beleid ten aanzien van het detineren van gezinnen met kinderen te herzien? Welke stappen bent u van plan te ondernemen om de rechten en het welzijn van kinderen beter te waarborgen in toekomstige gevallen?
10. Kunt u bovenstaande vragen elk afzonderlijk en met spoed beantwoorden?

Noot voor de redactie

Voor meer informatie, vragen en interviews contact Mylène Tabernal, persvoorlichter Defence for Children Nederland: 06 - 10 47 24 98 en pers@defenceforchildren.nl

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verander van koers: prioriteer kinderrechten in asielbeleid

De rechten en belangen van kinderen moeten een prominentere rol krijgen in het asielbeleid. Dit geeft Defence for Childr…


Lees meer

Werkgroep Kind in azc: “Verbeter de omstandigheden voor duizenden kinderen in de asielopvang”

In aanloop naar de begrotingsbehandeling Asiel en Migratie op 5 november doet de Werkgroep Kind in azc een dringende opr…


Lees meer

In één jaar tijd 65% meer kinderen in noodopvanglocaties

In één jaar tijd steeg het aantal kinderen in de noodopvang met 65%, zo blijkt uit de nieuwe cijfers die het Kinderrecht…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee