Scroll down

Alternate Text
News banner

Honderden mensen lopen mee in solidariteitsmars voor Mikael

Amsterdam, 8 augustus 2024 – Honderden mensen namen gisteren deel aan een solidariteitsmars in Amsterdam-Zuidoost om aandacht te vragen en steun te betuigen aan de elfjarige en in Nederland geboren Mikael. De solidariteitsmars is een reactie op de uitspraak van de Raad van State van vorige week. Deze oordeelde dat Mikael en zijn moeder Gohar niet in Nederland mogen blijven.

De solidariteitsmars was een initiatief van Jenny van Dalen en andere buurtbewoners van Mikael. Het startpunt was bij Mikaels oude basisschool De Achtsprong, waar verschillende sprekers het woord namen. De menigte liep vervolgens naar het Anton de Komplein, waar een stiltemoment werd gehouden.

Sprekers en mars

Mikael zelf was aanwezig en sprak de menigte toe. Hij zei: “Mensen moeten niet naar de afkomst kijken, maar naar de toekomst en naar wat kinderen kunnen bereiken. Ik denk en ik vind dat ik het verdien om hier te blijven.”

Mirjam Blaak, directeur van Defence for Children Nederland, benadrukte: “De rechten van het kind dienen te worden nageleefd. Er moet een oplossing komen voor Mikael en de honderden kinderen die in onzekerheid leven over hun toekomst. Die oplossing moet uit Den Haag komen. En Mikael moet blijven.” Andere sprekers waren Royce de Vries (advocaat), Guy Loyson (familiewoordvoerder) en Mitchell Esajas (oprichter The Black Archives).

Na de toespraken begon de mars, waarbij deelnemers spandoeken en borden droegen met teksten als ‘Mikael is een Amsterdammer, hij moet blijven’ en ‘Den Haag, schaam je’. De avond eindigde met een stiltemoment op het Anton de Komplein, als teken van solidariteit met Mikael en zijn moeder, en als oproep aan de overheid om de dreigende uitzetting te heroverwegen.

Uitspraak Raad van State

Op 31 juli 2024 oordeelde de Raad van State dat Mikael en zijn moeder Nederland moeten verlaten. Hoewel Mikael zijn hele leven in Nederland heeft gewoond, hoeft Marjolein Faber, Minister van Asiel en Migratie, hem en zijn moeder geen verblijfsvergunning te verlenen. Volgens de Raad van State zijn Mikael en zijn moeder te lang buiten beeld gebleven van de Rijksoverheid. Dat Mikael in die tijd naar school ging en het gezin bekend was bij de gemeente Amsterdam, doet daar niets aan af.

Faber liet gisteren aan de NOS weten dat zij geen mogelijkheden ziet om in te grijpen. “De hoogste rechter heeft dit bepaald en wij zien geen reden om hiervan af te wijken”, aldus Faber. Ze benadrukt dat Gohar volgens haar verantwoordelijk is voor de situatie waarin Mikael zich nu bevindt: “Zij heeft hem in deze situatie gebracht door het veertien jaar lang stapelen van procedures. Ik snap dat het vervelend is voor hem, maar zo werkt een democratische rechtsstaat.”

Gewortelde kinderen

Mikael woont zijn hele leven al in Nederland. Hij groeide op in Amsterdam en woonde samen met zijn moeder in een asielzoekerscentrum in Amsterdam-Zuidoost. Hier ging hij naar school en bouwde hij zijn leven op, met vrienden en herinneringen. Mikael is hier geworteld. Hem uitzetten naar een land waar hij nooit is geweest, kan ernstige ontwikkelingsschade veroorzaken, wat wetenschappelijk is aangetoond en bovendien een ernstige schending van zijn kinderrechten is.

Naast Mikael zijn er nog honderden andere gewortelde kinderen die Nederland die het risico lopen Nederland te worden uitgezet. Defence for Children Nederland pleit ervoor dat het belang van het kind te allen tijde centraal moet staan. Wij roepen beleidsmakers op om kinderrechten stevig te verankeren in het Nederlandse beleid, zodat gewortelde kinderen worden beschermd tegen de schade die zij ondervinden vóór, tijdens en na uitzetting kunnen ondervinden.

Fotograaf: Imke Wassink

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Nederland schendt Kinderrechtenverdrag door slechte behandeling van zwangere vrouwen in opvangcentra

Zwangere vrouwen en hun ongeboren kinderen in de asielopvang lopen gezondheidsrisico’s door de manier waarop de asielopv…


Lees meer

Vooraanstaande wetenschappers pleiten voor kinderrechtentoets Vreemdelingenwet

Het Nederlandse migratierecht houdt onvoldoende rekening met het belang van kinderen, zo stellen hersenprofessor Erik Sc…


Lees meer

Oproep fractievoorzitters verblijfsvergunning Mikael

Zeven fractievoorzitters (GroenLinks-PvdA, D66, SP, PvdD, ChristenUnie, Volt en DENK) roepen in een opinieartikel in de …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee