Scroll down

Alternate Text
News banner

Gewortelde Ariana (13) en gezin dreigen te worden uitgezet naar Oezbekistan

Ariana (13), Amelia (10) en Aleksa (2) zijn op 10 juli met hun ouders en broer Aram (20) in bewaring gesteld. Na ruim tien jaar verblijf in Nederland dreigt het gezin door de overheid uit te worden gezet naar Oezbekistan. De kinderen kennen dat land niet: Ariana was drie jaar toen zij in Nederland aankwamen. Amelia en Aleksa zijn hier geboren.

Opgesloten in detentiecentrum

Het gezin is nu gedetineerd in Zeist. De Dienst Terugkeer & Vertrek (DT&V) wil ze aanstaande maandag uitzetten. De kinderen hebben geen afscheid kunnen nemen van hun vrienden en klasgenoten, en ook niet op de dans- en voetbalclub. Defence for Children Nederland maakt zich ernstig zorgen om Ariana, Amelia en Aleksa. “Het is ontzettend schadelijk voor kinderen om te worden uitgezet naar een vreemd land na een jarenlang verblijf in Nederland. De familie is al ruim tien jaar in Nederland en woont al acht jaar op de gezinslocatie in Emmen. De kinderen zijn hier opgegroeid,” aldus Martin Vegter, juridisch adviseur kinderrechten en migratie. “Het is nog schadelijker dat zij voorafgaand aan de uitzetting eerst met hun ouders zijn opgesloten in het detentiecentrum. Detentie van kinderen op basis van hun vreemdelingenrechtelijke status is een kinderrechtenschending en zou niet moeten plaatsvinden. Dat zegt ook het VN-Kinderrechtencomité. Deze kinderen worden op deze manier extra beschadigd.”

Schadelijk voor ontwikkeling

De kinderen gaan in Oezbekistan een zeer onzekere toekomst tegemoet. Wetenschappelijk onderzoek heeft keer op keer aangetoond dat het uitzetten van kinderen naar een land dat zij niet kennen na meer dan vijf jaar verblijf in Nederland zeer schadelijk is voor hun ontwikkeling. Vegter: “Het gezin Babayants is zelfs al meer dan tien jaar in Nederland. De kinderen zijn niet bekend met de Oezbeekse cultuur en spreken de taal niet goed. Dit zal ertoe leiden dat ze geen aansluiting kunnen vinden op school en met leeftijdsgenootjes. Ariana en Amelia worden hierdoor willens en wetens ernstig in hun ontwikkeling geschaad. Er moet beter gekeken worden naar alternatieven om te voorkomen dat kinderen zo worden beschadigd.”

Dansschool in actie zaterdag 13 juli

Ariana danst al 7 jaar bij dansschool Chardance in Emmen. Eigenaresse Charaya wil uit alle macht voorkomen dat Ariana en haar gezin worden uitgezet naar Oezbekistan. "Ze danst hier al zo lang en wil heel graag danslerares worden," vertelt Charaya. "Ze is echt 'mijn meisje'. Het is niet te bevatten, afgelopen weekend hadden we nog een slaapfeestje met alle meiden uit het team - dus ook met Ariana. Nu is iedereen in tranen omdat Ariana opeens weg is." De dansschool heeft zaterdag 13 juli in het centrum van Emmen bij de dansschool van Ariana een actie opgezet om handtekeningen te verzamelen.

Zondag 14 juli wake bij detentiecentrum Zeist

Zondag is er een openbare wake georganiseerd voor het gezin Babayants bij het detentiecentrum waar het gezin momenteel verblijft, detentiecentrum Zeist in Soesterberg. De wake start om 15:30 uur. Defence for Children Nederland is hierbij aanwezig.

Meer informatie

 


Foto: Mona van den Berg

Ariana en haar zusje Amelia in hun kamer op de gezinslocatie in Emmen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verander van koers: prioriteer kinderrechten in asielbeleid

De rechten en belangen van kinderen moeten een prominentere rol krijgen in het asielbeleid. Dit geeft Defence for Childr…


Lees meer

Werkgroep Kind in azc: “Verbeter de omstandigheden voor duizenden kinderen in de asielopvang”

In aanloop naar de begrotingsbehandeling Asiel en Migratie op 5 november doet de Werkgroep Kind in azc een dringende opr…


Lees meer

In één jaar tijd 65% meer kinderen in noodopvanglocaties

In één jaar tijd steeg het aantal kinderen in de noodopvang met 65%, zo blijkt uit de nieuwe cijfers die het Kinderrecht…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee