Nieuw: Taalgids voor kinderen in migratie
Defence for Children heeft een taalgids ontwikkeld voor kinderen in de context van migratie. Vorig jaar publiceerden we een gids in het kader van seksueel misbruik en seksuele uitbuiting van kinderen. Woorden zijn immers zelden onschuldig of neutraal. Achter woorden gaan meestal werelden schuil. Woorden doen ertoe. Wij vinden het daarom belangrijk om woorden bewust te kiezen, taal te humaniseren en stigmatisering en uitsluiting van kinderen zoveel mogelijk te voorkomen. Naast doordacht is ook uniform taalgebruik van belang. Beide elementen dragen bij aan betere belangenbehartiging, wetgeving en beleid.
Migratietaal
In het migratiedebat worden vaak metaforen gebruikt die ertoe leiden dat migratie als chaos wordt beschouwd, als iets verkeerds dat onder controle moet worden gebracht. Maar migreren is geen misdaad. Het is van alle tijden en plaatsen om een veiliger of beter leven te zoeken. Daarnaast kan migratietaal kinderen uitsluiten of stigmatiseren, terwijl sommige woorden mogelijk onpersoonlijke beelden oproepen, wat afstand creëert tot het kind in migratie. Omdat kinderen in de eerste plaats kind zijn, horen ze wat ons betreft ook letterlijk voorop te worden gezet. Zo bevelen we aan in het dagelijks taalgebruik te spreken of te schrijven over een kind in de asielprocedure, een kind dat is gevlucht, een kind met een migratieverleden.
Het afgelopen jaar besprak Defence for Children de in het migratiedebat gebruikte termen met kinderen en jongeren met en zonder verblijfsrecht. Zij vertelden ons dat ze sommige woorden, zoals asielkind of gelukszoeker, als kwetsend ervaren. Bovendien trekken ze zich de talloze berichten aan waarin ze worden neergezet als een bedreiging en een probleem, of waardoor ze zich buitengesloten voelen.