Nederlandse overheid aansprakelijk voor mensenrechtenschendingen in Griekse vluchtelingenkampen
Precies 7 jaar nadat EU-landen met Turkije een deal sloten om de komst van vluchtelingen te beheersen, stellen Amnesty International, vredesorganisatie PAX, Defence for Children en Stichting Bootvluchteling de Nederlandse regering aansprakelijk voor de gevolgen van de zogeheten EU-Turkijedeal. Mensen op de vlucht zijn blootgesteld aan onnodig lijden en structurele schending van hun rechten. Tienduizenden kwamen onder erbarmelijke en mensonterende omstandigheden vast te zitten op de Griekse eilanden. Nederland had als voorzitter van de Raad van de Europese Unie een belangrijke rol bij de totstandkoming en uitvoering van de deal en had kunnen voorzien dat het mis zou gaan. Nederland is daarom aansprakelijk en deals als deze mogen niet meer gesloten worden.
Aansprakelijk
De EU-Turkijedeal wordt in maart 2016 gesloten in een tijd van politieke onrust. Lidstaten wilden niet – en willen nog steeds niet – hun verantwoordelijkheid nemen voor vluchtelingen en een duurzame oplossing lijkt ver weg. Dit leidt tot de beruchte EU-Turkijedeal, die ervoor moest zorgen dat mensen niet meer naar Europa kwamen. Turkije krijgt hiervoor zes miljard euro en een verruimde visumregeling.
Op basis van de deal zou Griekenland mensen die op irreguliere wijze de oversteek maakten van Turkije naar de Griekse eilanden, mogen terugsturen naar Turkije. Dit terwijl al duidelijk was dat Turkije geen veilig land was omdat het niet in de basisbehoeften van vluchtelingen kon voorzien. Daarnaast had Griekenland een disfunctioneel asielsysteem. In de praktijk kwamen daardoor vluchtelingen en migranten lange tijd onder gebrekkige omstandigheden vast te zitten op de Griekse eilanden.