Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023
De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. Het expertisecentrum waardeert het feit dat veel organisaties de rug recht houden en door solidariteit gevormde campagnes over migratie lanceren. Dit was ook reden om Defence for Children te nomineren en de award toe te kennen aan onze campagne. De kinderen die hebben deelgenomen aan de campagne ‘Ze zijn al Thuis’ zijn trots op de award. Juri (17): “Door de campagne konden ik en vele kinderen gezien en gehoord worden.”
Geen oplossing
In de campagne ‘Ze zijn al Thuis’ vestigt Defence for Children de aandacht op honderden kinderen die al meer dan vijf jaar in Nederland zijn zonder verblijfsvergunning. Ze groeien in Nederland op, hebben Nederlandse vrienden gemaakt en spreken de Nederlandse taal; ze zijn geworteld. Maar hoe Nederlands deze kinderen zich in hun hart en hoofd ook voelen, zekerheid om te mogen blijven hebben ze niet. Gewortelde kinderen zoals Liwaa, Milena en Juri, leven elke dag met de angst om uitgezet te worden naar een land dat ze niet of nauwelijks kennen. Al jaren voert Defence for Children actie voor deze groep kinderen en ondersteunen we hen op de Kinderrechtenhelpdesk in hun individuele procedures. In 2019 leidden de acties en campagnes voor deze groep tot de Afsluitingsregeling van het Kinderpardon. Deze regeling gaf een grote groep gewortelde kinderen zekerheid op een toekomst in Nederland. Maar het was een tijdelijke oplossing. Bij de invoering van de Afsluitingsregeling beloofde het kabinet ervoor te zorgen dat verblijfsprocedures voortaan sneller zouden gaan. In de praktijk duren die procedures echter alleen maar veel langer. Daardoor is er inmiddels opnieuw een groep van honderden kinderen die in dezelfde situatie verkeert. Voor hen is een politieke oplossing noodzakelijk, maar die lijkt nog niet in zicht.
Juryrapport
Uit het juryrapport: “De nominatie van de campagne staat voor een bredere tendens waarin verschillende organisaties zich politiek uitspreken voor het beschermen van de rechten van vluchtelingen. De campagne is een goed geïntegreerd geheel: het bestaat uit een petitie, een wetsvoorstel in samenwerking met politieke partijen, video’s met persoonlijke verhalen, een rapport met context, gedegen onderzoek en een ondubbelzinnige boodschap dat kinderen die in Nederland geworteld zijn een permanente verblijfsvergunning dienen te krijgen.”
De jury concludeert vervolgens: “We hebben gekozen voor de video ‘Ze zijn al thuis’ van Defence for Children met name vanwege de relatieve vernieuwing van het verhaal binnen een gepolariseerd internationaal samenwerkings- en migratielandschap. Het interviewformat van ‘Ze zijn al thuis’ is uiteraard niet nieuw, maar wel het tonen van geïnterviewden zonder de, vaak zo beeldende, ruis weg te laten, wat hun verhalen juist kracht bijzet. En uiteindelijk gaat het om de allesomvattende en ‘vanzelfsprekende’ boodschap, waar alle verhalen op uitkomen en samenkomen, want inderdaad, we zijn toch al thuis? De problematiek wordt inzichtelijk gemaakt door raak gekozen en uitgelichte verhalen, die elk verschillende onrechtvaardigheden blootleggen. Hierdoor wordt, zonder storende voice-over of visuele ondersteuning, complexiteit teruggebracht naar menselijke proporties. Kortom, de campagne is goed getimed, breekt met de meeste stereotypen en moet ook met name met de Hoogvlieger Award ontvangen vanwege de relatieve vooruitstrevendheid binnen dit complexe werkveld.”
Kinderen zijn trots
Juri (17 jaar) kwam naar Nederland toen hij 4 jaar oud was en leeft nu al meer dan 13 jaar in onzekerheid: “Heel gaaf dat de campagne een prijs heeft gewonnen. Ik ben heel blij dat de campagne zo goed ontvangen is, dat is ook verdiend. Ik hoop dat we hiermee alleen maar vooruit kunnen gaan. Door de campagne van Defence for Children konden ik en vele kinderen gezien en gehoord worden.” Juri wacht nog steeds op een verblijfsvergunning en dat doet veel met hem: “Ik ben door de onzekerheid helaas vaak verdwaald en angstig in wat ik moet doen. Ik wil zo graag in Nederland zijn, mijn familie en ik kennen werkelijk niks anders. Ons hele bestaan is hier in Nederland, Nederland betekent zo veel voor mij omdat ik hier opgegroeid ben.” Hij hoopt op een verblijfsvergunning, dat is zijn allergrootste wens. Hij wil graag gaan studeren en daarna gaan werken. “Ik hoop dat ik in de toekomst echt een thuis kan ervaren en niet zomaar een plek. Mijn hoop voor de toekomst is om te mogen leven in Nederland.”
Ook Zahraa (20) is blij met de prijs. Ze is al ruim acht jaar in Nederland. “Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt, ik ben heel trots op ons. Ik vind het goed dat Defence for Children aandacht heeft gegeven aan kinderen die in onze situatie zitten. Jullie wilden dat onze stem gehoord zou worden. Daarom vond ik het een heel goeie samenwerking.” Zahraa is erg verdrietig omdat ze al zo lang in onzekerheid leeft: “Het voelt alsof mijn leven niks betekent. De tijd tikt door en anderen gaan verder, maar ik blijf steeds op hetzelfde punt staan.” Ze hoopt dat er snel duidelijkheid komt in haar zaak. Zahraa volgt een opleiding tot schoonheidsspecialiste en wil graag haar eigen salon beginnen.
De 16 jarige Liwaa vindt het terecht dat de video een award heeft gewonnen. “Kinderen zonder verblijfsvergunning leven in een moeilijke situatie. De campagne heeft mij hoop gegeven voor de toekomst. Ik ben blij met de prijs!”