Scroll down

Alternate Text
News banner

“Verbeeldingskracht doet ontzettend veel met een kinderbrein dat op slot zit”

“Wij wachten al zo lang!” verzuchten vier Afghaanse meisjes in het Farsi. Ze hangen tegen elkaar aan op een bankje terwijl de avondschemering langzaam valt over het Griekse eiland Lesbos. “Soms gebeuren dingen juist wanneer je ze het minste verwacht”, antwoordt een jongen die voor een ouderwets krijtschoolbord staat.

De kinderen in dit toneelstuk zitten in een asielprocedure op de Griekse eilanden en spelen hun eigen situatie na in Follow the Sun. Dit theaterproject werd ontwikkeld om vluchtelingenkinderen spelenderwijs te leren welke rechten ze hebben in hun asielprocedure. In het verhaal verlaat Ant, de mier, op een dag de stoffige grond. Hij klimt in een zonnebloem die hem leert hoe je het zonlicht altijd met je mee kunt dragen, al ben je nog op zo’n donkere plek.

“Stichting Bootvluchteling en Defence for Children vroegen mij of ik een theatervorm kon verzinnen om kinderen te leren over hun rechten in de asielprocedure”, vertelt theatermaker Matthias Voor de Poorte van theatergroep Changing Stories. “Onze normale theaterprojecten in vluchtelingenkampen zijn al heel waardevol voor deze vaak getraumatiseerde kinderen. Maar juist dat stukje voorlichting over de rechten van kinderen sprak me aan.”

Met input van asieladvocaten schreef hij mee aan een theaterscript in zes talen. Het was een uitdaging om vervolgens ook aan de slag te gaan: de corona-maatregelen zaten flink in de weg en toen alles klaar was voor de start in september 2020, brandde vluchtelingenkamp Moria af. Nadat er een nieuw kamp was opgebouwd, werden de maatregelen om het kamp uit te gaan strenger.

“Het werd nog moeilijker om met een grote groep kinderen langdurig aan een theatervoorstelling te werken. Daarom hebben we nu een film gemaakt die in stukjes is opgenomen.” Na afloop van het project zag de theatermaker de kinderen onderling praten en discussiëren over hun eigen procedure. “Precies dat wat wilden we bereiken.”

Inmiddels willen verschillende Griekse organisaties het theaterlespakket graag overnemen en verder uitvoeren. “Dat is fantastisch”, zegt Voor de Poorte, “want juist verbeeldingskracht doet ontzettend veel met een kinderbrein dat op slot zit. Door middel van theater kan je ze echt versterken.”

Credits foto: Changing Stories

Juridische hulp voor kinderen op de vlucht in Europa

Kinderen hebben rechten. Recht op onderdak en bescherming bijvoorbeeld. Maar als kinderen moeten vluchten voor oorlog en geweld komen hun rechten vaak in het gedrang. In kampen aan de grenzen van Europa leven deze kinderen in erbarmelijke omstandigheden. Hun kinderrechten en eigen asielgronden worden in de asielprocedure vaak genegeerd. Daarom werkt Defence for Children met financiering van de Nationale Postcode Loterij aan voorlichting en juridische ondersteuning voor kinderen en hun families op de vlucht.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

“Ik dacht dat ik mijn moeder nooit meer zou zien”

Wat heeft een kind alleen op de vlucht nodig na aankomst op een Grieks eiland? Overheidsinstanties en hulporganisaties f…


Lees meer

“Jongens zoals hij weten dat ze moeten knokken om iets te bereiken”

“Ebram zei tijdens een wandeling hier op de kade: ‘Kijk, op zo’n houten boot ben ik ook over zee gekomen, met wel drieho…


Lees meer

“Zonder advocaat zouden wij nog steeds in dat Poolse detentiecentrum zitten”

“We liepen bijna drie uur in de stromende regen door een pikkedonker bos. We wisten niet of we goed liepen en struikelde…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee