Scroll down

Alternate Text
News banner

Ongelijke behandeling rechtgezet: Ljowa en andere kinderen mogen alsnog in Nederland blijven

De staatssecretaris moet opnieuw kijken naar het beleid voor kinderen die onder de Afsluitingsregeling van het Kinderpardon werden afgewezen. Vanmiddag nam een meerderheid van de Tweede Kamer een motie van Kamerlid Jasper van Dijk van de SP hierover aan. Heel goed nieuws, noemt Defence for Children de aangenomen motie. “Dit kan niet anders betekenen dan dat kinderen zoals de 8 jarige Ljowa en vergelijkbare gevallen van wie de aanvraag eerder werd afgewezen, alsnog mogen blijven.”

Martin Vegter, juridisch adviseur bij Defence for Children is erg blij met de aangenomen motie: “Bij aanvragen voor verblijf onder de Afsluitingsregeling van het Kinderpardon is sprake geweest van ongelijke behandeling, terwijl het juridisch om exact gelijke gevallen ging. Dat mag simpelweg niet. Het is heel goed nieuws dat de Tweede Kamer de staatssecretaris oproept nogmaals naar deze zaken te kijken. Dit kan niets anders betekenen dan dat aan kinderen als Ljowa, zijn broertje en zusje en hun ouders nu alsnog een verblijfsvergunning wordt verleend. En niet alleen aan hen, maar ook aan enkele andere kinderen en hun ouders die zich in een juridisch gelijke situatie bevinden en ook ongelijk behandeld zijn. We rekenen erop dat de staatssecretaris de motie nu snel zal uitvoeren, zodat er een einde komt aan de lange periode van onzekerheid voor Ljowa en al die andere kinderen. We hopen dat de brede steun in de Tweede Kamer van onder andere het CDA, ChristenUnie en D66, de opmaat zal zijn naar een rechtvaardiger vreemdelingenbeleid met meer oog voor de belangen van kinderen onder het nieuwe kabinet.”

Willekeur bij Afsluitingsregeling van het Kinderpardon

Sommige aanvragen door kinderen en hun gezinnen werden afgewezen omdat het om aanvragen ging van kinderen die geboren werden nadat de asielprocedure van hun ouders was afgelopen. Formeel hebben deze kinderen zelf geen asielaanvraag gedaan of een asielprocedure gehad. Daarmee voldoet deze groep kinderen volgens de staatssecretaris niet aan voorwaarde B van de regeling, die zegt dat een kind na een asielaanvraag ten minste vijf jaar als kind in Nederland moet hebben verbleven.

Opvallend is dat de staatssecretaris door de jaren heen in negen zaken wel een verblijfsvergunning verleende. Dat kwam omdat de ouders van deze kinderen een formulier aan de IND stuurden toen hun kind geboren werd. Desondanks was dat formulier daarvoor niet bedoeld en heeft het daarom geen enkele waarde. Dit heeft de staatssecretaris inmiddels zelf ook toegegeven, hoewel zij op grond hiervan aan het ene kind wel en aan het andere kind niet een vergunning heeft verleend. Kinderen als Ljowa (8) uit Amersfoort zijn de dupe van deze willekeur. Ljowa woont zijn hele leven al in Nederland. De staatssecretaris wees zijn aanvraag voor de Afsluitingsregeling af, omdat zijn ouders geen formulier na de geboorte aan de IND stuurden. Het gezin verbleef toen al acht jaar in Nederland.

Maak geen onderscheid

De motie van vandaag stelt vast dat de staatssecretaris onderscheid heeft gemaakt tussen kinderen op basis van een formulier waarvan ze zelf erkent dat dit zinloos is en geen enkele rechtswaarde heeft. De Kamer roept haar op het onderscheid op basis van het formulier niet langer te handhaven en het beleid op dit punt opnieuw te bezien. Indiener Jasper van Dijk, Tweede Kamerlid voor de SP: “Ik ben blij dat de Tweede Kamer in meerderheid voor een eerlijk Kinderpardon is. Dat deze motie is aangenomen betekent dat Ljowa het recht heeft om in Nederland te blijven. Ik ga ervan uit dat de regering de motie snel zal uitvoeren."

Meer informatie

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Aandacht voor gewortelde kinderen op de Dag van de Migrant

De Verenigde Naties hebben 18 december uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Migrant. Op deze dag staan de rech…


Lees meer

Aangekondigd initiatiefvoorstel biedt mogelijk oplossing gewortelde kinderen

Dinsdag 27 augustus spraken Kamerlid Kati Piri (GL-PvdA) en Martin Vegter, Juridisch adviseur Kinderrechten Migratie van…


Lees meer

Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. …


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee