Tweede Kamer voor terugkeerafspraken met Afghanistan ondanks oorlog
Op 27 oktober heeft de Tweede Kamer voor een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen de EU en Afghanistan gestemd. Daarin staan ook afspraken over de gedwongen terugkeer van Afghaanse asielzoekers, onder wie kinderen. Defence for Children heeft grote zorgen over deze afspraken. Afghanistan is een land in oorlog waar voortdurend vele burgers slachtoffer van worden, het is dan ook veel te gevaarlijk om mensen uit te zetten naar dit land.
Nederland zet kinderen uit
In 2016 sloot de EU ook al een overeenkomst, de Joint Way Forward, waarin vergelijkbare afspraken stonden over gedwongen terugkeer. Nederland heeft in de afgelopen jaren ook daadwerkelijk mensen uitgezet naar Afghanistan. En als een van de weinige landen in de EU zet Nederland ook kinderen uit naar Afghanistan. Martin Vegter, jurist bij Defence for Children: “Sinds de vorige overeenkomst is het alleen maar onveiliger geworden in Afghanistan. In 2017 stelde de VN Veiligheidsraad vast dat Afghanistan een land in oorlog is. En volgens de Global Peace Index is Afghanistan al twee jaar op rij het meest onveilige land ter wereld. Het is onbegrijpelijk dat Nederland nog mensen terugstuurt naar dat land en voorstander is van nieuwe afspraken voor de komende jaren. Dat geldt des te meer wanneer het om kinderen gaat.”
Kleine kans op asiel
De grote onveiligheid in Afghanistan is een gevolg van de groei van de Taliban en IS-Khorasan, de afdeling van IS die onder meer in Afghanistan actief is. Mede door de oorlog verkeert het land in armoede. Vele Afghanen zijn op de vlucht, binnen het land zelf of naar de buurlanden Iran en Pakistan. Een deel van de Afghanen lukt het om naar Europa te vluchten. Sommigen van hen vragen in Nederland asiel aan. Slechts 35 procent van de Afghanen die in ons land asiel aanvragen, krijgen een verblijfsvergunning. Dat percentage lag voorheen aanzienlijk hoger. Martin Vegter: “Dat is heel weinig, ook afgezet tegen andere landen in Europa. Het toont aan dat het beleid erop gericht is het aantal positieve beslissingen op asielaanvragen zo laag mogelijk te houden en niet om bescherming te bieden aan mensen die dat nodig hebben. Vegter: “Wanneer het in een land zo gevaarlijk is als in Afghanistan, dan moet het niet gaan over terugkeer. Pas als een oorlog afgelopen is en er sprake is van stabiliteit, kan dat aan de orde zijn.”
Schending rechten
Defence for Children pleit er al langere tijd voor dat er geen uitzettingen plaatsvinden naar Afghanistan zolang dat land in oorlog is. Op de Kinderrechtenhelpdesk bieden we juridische steun aan Afghaanse kinderen die in Nederland in een verblijfsprocedure verwikkeld zijn. Het terugsturen van kinderen naar een onveilig land waar zij risico lopen slachtoffer te worden van ernstige mensenrechtenschendingen is onacceptabel.