De rol van onderzoeksjournalistiek in het debat over mensenhandel
In het kader van EU Anti-Trafficking Day doet Lost in Europe mee aan een drieluik met drie perspectieven op de strijd tegen mensenhandel: vanuit de onderzoeksjournalistiek, justitie en opvang. Deze keer spreken we met onderzoeksjournalisten Doruntina Islamaj (VRT NWS en lid van Lost in Europe) en Roeland Termote (De Standaard) die, samen met Kristof Clerix (Knack) en Débora Votquenne (VRT NWS) de uitbuiting van Vietnamese minderjarigen in Belgische nagelsalons aan het licht brachten, een onderzoek dat genomineerd is voor de Belgische persprijs Belfius (naschrift: Het onderzoek in inmiddels bekroond met de Belfius persprijs).
Het onderzoek werd uitgevoerd naar aanleiding van Lost in Europe-onderzoek, een collectief van journalisten uit verschillende Europese landen dat de verdwijning van minderjarige migranten in Europa onderzoekt. Een aantal maanden na de onthullingen door Doruntina, Débora, Roeland en Kristof voltrok zich het drama rondom de koelwagen in Essex, waarin de lichamen van 39 Vietnamese migranten werden gevonden. Een zaak die hoog op de agenda kwam te staan, en waarvan de rechtszaak, begonnen op 6 oktober in Londen, veel media-aandacht krijgt.
Met Doruntina en Roeland bespreken we hun onderzoek naar aanleiding van Lost in Europe, de Essex-zaak, en het belang van goede (internationale) samenwerking in de strijd tegen mensenhandel.
Op welke manier draagt Lost in Europe bij aan het debat over mensenhandel?
Doruntina: “Mensenhandel is voor veel mensen een-ver-van-mijn-bed-show. Wij willen het probleem in de woonkamer brengen. We gebruiken allerlei kanalen om een krachtige machine in gang te zetten om mensenhandel en de verdwijningen op de kaart te zetten. Wat mij opviel bij ons onderzoek naar de nagelsalons is hoe weinig kennis er soms was. Niet alle instanties hadden even goed door wat er gebeurde, en je voelde dat niet iedereen even goed op de hoogte was. Omdat het gaat over wereldwijde problematiek, bundelt Lost in Europe de krachten van internationale journalisten. Het is heel belangrijk dat journalisten blijven spitten en informatie uitwisselen. Dat is wat Lost in Europe doet, wij bouwen voort op elkaars onderzoek. Per land gaan we mensenhandel niet aangepakt krijgen, daar moeten we internationaal naar kijken.”
Roeland: “Het maakt smokkelaars niet uit waar ze opereren, of dat nu België, Duitsland of Nederland is. Little do they care. Hun werkwijze is gelijkaardig, wat in het ene land gebeurt is een replica van het andere land, alleen de schakels tussen de landen ontbreken.”
Doruntina: “Ons onderzoek heeft ervoor gezorgd dat er meer bewustwording kwam op de aanwezigheid van malafide nagelsalons en hoe het er daar aan toegaat. Al brengen we maar een druppel in de oceaan, vragen als: wie werkt daar, worden ze goed behandeld, welke taal spreken ze, daar zijn consumenten nu hopelijk iets meer mee bezig. Een ethische afweging waar ik als journalist wel mee worstel, is of Vietnamezen door onze berichtgeving nu meer richting werk op cannabisplantages, in de seksindustrie of als slaven in huishoudens worden geduwd. Dat wil je niet.”
<Tekst loopt door onder de video>