Scroll down

Alternate Text
News banner

Weer uitzettingsdreiging voor gewortelde kinderen

Ze wordt zondag 21, studeert econometrie aan de universiteit van Tilburg, is actief lid van de politieke jongerenorganisatie van de ChristenUnie en dreigt uitgezet te worden naar Armenië. Hayarpi was 12 toen ze in Nederland aan kwam. Pas toen ze 18 was hoorde haar familie dat hun aanvraag niet gehonoreerd werd. Hayarpi heeft een broertje Seyran die maandag 15 is geworden en een zusje Warduhi van 19.

Wat opvallend is aan de zaak van Hayarpi en haar familie is dat de eerste procedure bijna zes jaar heeft geduurd. De rechter heeft het gezin twee keer in het gelijk gesteld. Elke keer procedeerde de staatssecretaris door.

Bijna geen kind krijgt een pardon

Naast Hayarpi zijn er zo’n 400 andere kinderen die in precies hetzelfde schuitje zitten. Steeds gaat het om kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn en geworteld zijn. Zolang bijna geen kind voor de kinderpardonregeling (die bedoeld was voor deze groep) in aanmerking komt, zal elke zaak individueel op het bordje van staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, Mark Harbers, komen. Niet enkele zaken zijn schrijnend, alle zaken waarbij de ontwikkeling van kinderen wordt bedreigd omdat ze langer dan vijf jaar in Nederland zijn, moeten worden opgelost. Het is in strijd met het recht op ontwikkeling uit het VN-Kinderrechtenverdrag om hen nu nog uit te zetten.

Snellere procedures zijn geen oplossing voor deze groep

De staatssecretaris gaat onderzoek doen naar snellere procedures. Snellere procedures kunnen goed zijn. Zolang er ook recht wordt gedaan aan de kinderrechten.De familie van Hayarpi had graag eerder duidelijkheid gehad. Maar snellere procedures helpen de groep van 400 gewortelde kinderen nu niet. Zij zitten nog steeds in onzekerheid en angst, terwijl hun leven in Nederland jaar na jaar langer wordt en ze meer en meer geworteld raken.

Structurele oplossing

Zoals D66 fractievoorzitter Pechtold al zei, is het de hoogste tijd om voor deze kinderen een structurele oplossing te vinden. Deze week dreigen meer gezinnen uitgezet te worden. Voor dit soort trieste verhalen, is er maar één oplossing. Het kabinet moet regelen dat kinderen die langer dan vijf jaar in Nederland zijn, recht hebben op verblijf in Nederland.

Een kind is altijd een kind

Daarnaast moet het kabinet zorgen dat kinderen in de eerste plaats worden gezien als kinderen, die bescherming verdienen. Of ze nu een Nederlands paspoort hebben of niet. Als de ontwikkeling van kinderen wordt bedreigd door een mogelijke uitzetting, dan zouden deze kinderen altijd een verblijfsvergunning moeten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die ernstig ziek zijn of die dreigen teruggestuurd te worden naar gevaarlijke landen als Afghanistan. De bescherming van kinderen gaat altijd voor.

 

Meer informatie

Lees hoe het kinderpardon een dode letter werd

Teken de petitie om de familie van Hayarpi hier te houden

 

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Verander van koers: prioriteer kinderrechten in asielbeleid

De rechten en belangen van kinderen moeten een prominentere rol krijgen in het asielbeleid. Dit geeft Defence for Childr…


Lees meer

Werkgroep Kind in azc: “Verbeter de omstandigheden voor duizenden kinderen in de asielopvang”

In aanloop naar de begrotingsbehandeling Asiel en Migratie op 5 november doet de Werkgroep Kind in azc een dringende opr…


Lees meer

In één jaar tijd 65% meer kinderen in noodopvanglocaties

In één jaar tijd steeg het aantal kinderen in de noodopvang met 65%, zo blijkt uit de nieuwe cijfers die het Kinderrecht…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee