Slechte omstandigheden voor gehandicapte kinderen in asielzoekerscentra
In de uitzending van RTL Nieuws op 10 april 2018 komt naar voren dat kinderen van asielzoekers met een ernstige ziekte of handicap te lijden hebben onder de woonomstandigheden in asielzoekerscentra. Defence for Children benadrukt in het nieuwsitem dat het hier geen incidenten betreft. Wij doen op dit moment onderzoek naar 57 zaken op onze Kinderrechtenhelpdesk. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) liet naar aanleiding van het nieuwsitem weten een passende oplossing te zoeken voor twee schrijnende gevallen in Amersfoort. De politiek reageert op de uitzending en zet het onderwerp op de agenda.
Martine Goeman van Defence for Children “Wij pleiten ervoor dat de rechten van gehandicapte kinderen verankerd worden in wetgeving en beleid, zodat er geen nieuwsitem meer nodig is om de situatie van deze kinderen te verbeteren. Niet alleen de opvang is een probleem, maar ook het verblijfsrecht. Er is een VN-Kinderrechtenverdrag en een VN-Mensenrechtenverdrag Handicap, maar die werken nog niet goed voor deze groep kinderen. De opvang van de kinderen moet veel beter georganiseerd worden. Het moet mogelijk zijn om een gehandicapt kind tijdens de procedure al in de gemeente te huisvesten zodat het de reguliere zorg en opvang kan krijgen. In de wet moet worden geregeld dat een verblijfsvergunning geen gunst is en dat de rechten van gehandicapte kinderen worden erkend. De Verdragen liggen er al, ze moeten alleen concreter worden gemaakt in de Nederlandse wetten.”
Zuzu en Qiyas
In het nieuwsitem van RTL Nieuws staan twee zaken centraal. De zaak van Zuzu en de zaak van Qiyas. Zuzu is 6 jaar. Hij heeft het syndroom van Down. Samen met zijn moeder woont hij in een kamertje van twaalf vierkante meter in het asielzoekerscentrum Amersfoort. Daar zit hij in afwachting van zijn uitzetting naar Irak. Behandelaars en hulpverleners van Veilig Thuis en zorginstelling de Amerpoort dringen aan op een betere plek voor Zuzu, zijn moeder en zijn broer. Zijn broer is door de gespannen situatie op het kamertje tijdelijk noodgedwongen in een crisisopvang is geplaatst. "Het klopt dat de woonsituatie van de familie niet voldoet aan wat Zuzu nodig heeft om zich te ontwikkelen. Om tot een oplossing te komen is een veilige plek van belang", zegt Veilig Thuis Utrecht in een schriftelijke toelichting aan RTL Nieuws.
Ook in Amersfoort zit Qiyas van 15 jaar uit Azerbeidjan met zijn familie. Hij heeft epilepsie en moest zware operaties ondergaan. Hij kreeg daarom eerder al een tijdelijke verblijfsvergunning op medische gronden. Ondanks dat woont hij in een krappe en overvolle woonunit met vader, moeder en twee zusjes. De epileptische aanvallen van Qiyas nemen toe. Dat heeft alles te maken met de woonsituatie, schreef zijn behandelend neuroloog Frans Leijten van het UMC Utrecht afgelopen februari aan de huisarts op het asielzoekerscentrum. "Stress in huiselijke omgeving kan van grote invloed zijn op de aandoening epilepsie en op de frequentie van aanvallen. Dat vraagt om een huiselijke, rustige omgeving, met mensen die weten om te gaan met de symptomen van de ziekte", schrijft hij aan RTL Nieuws.