Nog steeds geen rechtvaardig kinderpardon; Regering laat 400 kinderen in onzekerheid
Foto's: Daniella van Bergen
Maarliefst 117.613 mensen tekenden de petitie voor een rechtvaardig kinderpardon. In deze petitie roepen Defence for Children en De Goede Zaak op tot een wet en verblijfsrecht voor álle gewortelde kinderen in Nederland. Joël Voordewind (ChristenUnie), Jasper van Dijk (SP), Bram Ojik (GroenLinks), Attje Kuiken (PvdA) en Femke Merel van Kooten - Arissen (Partij voor de Dieren) namen de petitie in ontvangst. In het debat dat volgde werd echter duidelijk dat de regering niets wil doen voor de 400 kinderen die al langer dan vijf jaar in onzekerheid zitten.
Op de barricade
Martine Goeman van Defence for Children: “Het is zeer teleurstellend dat de regeringspartijen niet tot een oplossing komen. Kwetsbare kinderen moeten hierdoor op de barricade blijven springen om op te komen voor hun rechten. Terwijl de Nederlandse samenleving in de zaak van Lili en Howick duidelijk heeft gemaakt dat gewortelde kinderen hier thuis horen. De regering kijkt weg en wil over gaan tot de orde van de dag. Deze kinderen zijn echter hier. Samen met de jongerenambassadeurs zullen wij hun stem blijvend laten horen. Het is heel erg dat, dat nodig is.”
CU, PvdA, Groenlinks en SP willen wél een ruimhartiger kinderpardon
Joël Voordewind van de ChristenUnie gaf aan zich te blijven inzetten voor een ruimhartig kinderpardon. Attje Kuiken van de PvdA vertelde over de initiatiefwet die zij met GroenLinks heeft opgesteld om het belang van het kind en kinderrechten een plek te geven in de vreemdelingenwet.
D66 draait
In het weekend leek er een opening te zijn om niet alleen voor Lili en Howick, maar ook voor de 400 andere kinderen tot een oplossing te komen. Alexander Pechtold van D66 gaf toen nog aan dat er een oplossing voor de groep moest komen. Tijdens het debat werd duidelijk dat hier op terug is gekomen. Het kinderpardon blijft volgens de regeringspartijen zoals deze is.
95% van de aanvragen wordt afgewezen
Van Ojik van GroenLinks gaf aan dat 95% van de mensen die een beroep doen op de kinderpardonregeling er niet voor in aanmerking komt ondanks dat ze vijf jaar of langer in Nederland zijn. De staatssecretaris stelde echter aan dat dit de bedoeling is. De Definitieve Regeling Langdurig Verblijvende Kinderen is bewust zo ontworpen dat deze maar voor heel weinig kinderen een vergunning oplevert, aldus de staatssecretaris.
Afspraak is afspraak
Martine Goeman; “De staatssecretaris gaat voorbij aan het feit dat de overheid met de uitleg van de huidige Kinderpardonegeling kinderrechten schendt. De staatssecretaris zet immers kinderen uit die hier al langer dan vijf jaar zijn, hoewel uit onderzoek is gebleken dat dit niet kan zonder hun ontwikkeling te schaden. Kinderen hebben zelfstandige rechten en het wordt de hoogste tijd dat deze rechten worden erkend.” Zoals Van Kooten - Arissen terecht opmerkte, heeft Nederland een handtekening onder het VN-Kinderrechtenverdrag gezet. En zoals VVD-Kamerlid Azmani zelf aangaf: afspraak is afspraak.
Hete aardappel
Goeman: “Het kabinet moet ook de handtekening onder het Kinderrechtenverdrag waarmaken in de praktijk en dat betekent dat de rechten van kinderen veel steviger moeten worden verankerd in de vreemdelingenwet en het beleid. Het duurt echter lang voordat een wet is doorgevoerd. Daar kunnen de 400 kinderen niet op wachten. Terwijl Den Haag de hete aardappel vooruit schuift, gaat het lijden van deze kinderen door. Dagelijks leven zij in angst. We blijven daarom aandacht vragen voor de kinderen en de oplossing die er met urgentie moet komen.”
Meer informatie
Lees meer over de zaak van Howick en Lili
Lees hoe het kinderpardon een dode letter werd