Scroll down

Alternate Text
News banner

Nog steeds geen oplossing voor Hayarpi en familie

“De enige optie is een studievisum voor mij. Maar daarmee sta ik ook voor een keuze. Ik moet dan kiezen tussen mijn studie, dus eigenlijk mijzelf, en mijn familie. Die keuze wil en kan ik niet maken.” Hayarpi is 21 en woont al negen jaar in Nederland. Zij dreigt, met haar zusje (19), broertje (15) en ouders, uitgezet te worden naar Armenië. Sinds donderdag 27 september verblijft de familie in een kerk in Katwijk.

Hayarpi werd gedwongen te kiezen tussen twee kwaden. Ze zou een studievisum krijgen, zodat ze hier haar studie af kon maken. Maar dan moesten haar ouders, broer en zus wel vertrekken naar Armenië. Defence for Children vindt dit ongehoord.

Staatssecretaris procedeerde door

In het geval van Hayarpi en haar familie duurde de eerste asielprocedure maar liefst bijna zes jaar. De rechter heeft het gezin twee keer in het gelijk gesteld. Elke keer procedeerde de staatssecretaris door.

Lid van de ChristenUnie

Hayarpi kwam in Nederland toen ze twaalf was. Pas toen ze 18 was hoorde haar familie dat hun aanvraag niet gehonoreerd werd. In de tussentijd is Hayarpi hier naar school gegaan, heeft hier vrienden gekregen, is gaan studeren en is actief geworden voor de ChristenUnie. Zij hoopt dat haar partij hun invloed als coalitiepartner gebruikt om een oplossing te vinden voor de 400 kinderen die eveneens in dezelfde situatie verkeren. Ook vestigt ze haar hoop op D66. Deze partij heeft altijd gepleit voor een eerlijk kinderpardon en heeft nu een nieuwe D66 fractievoorzitter Rob Jetten.  “Ik hoop dat zij meestrijden voor de kinderen die geworteld zijn.”

Compromissen

Hayarpi begrijpt de politieke complexiteit: “Je staat voor keuzes. Je moet compromissen maken. Maar compromissen maken over mensenrechten, over kinderrechten. Dat vind ik niet kunnen, dat je over kinderrechten onderhandelt.” Dat is ook niet mogelijk. De handtekening van Nederland staat al onder het VN-Kinderrechtenverdrag.

Recht op leven

Als Hayarpi, haar broertje en zusje na zoveel jaren onzekerheid en schade die hiermee is veroorzaakt, niet mogen blijven zou dat een schending van het VN-Kinderrechtenverdrag betekenen. Nederland heeft zich met artikel 6 ertoe verplicht de lichamelijke en emotionele ontwikkeling van kinderen in de ruimst mogelijke zin te waarborgen. Dit omdat het recht op ontwikkeling van kinderen valt onder het recht op leven. Dit recht zou bij uitzetting geschonden worden. Er lijkt op basis van de huidige vreemdelingenwet naast de discretionaire bevoegdheid geen effectieve mogelijkheid om deze kinderen te beschermen tegen uitzetting en onherstelbare schade. Defence for Children roept dan ook op om tot een oplossing te komen voor Hayarpi en voor de andere 400 kinderen die nog in onzekerheid zitten, waarbij recht wordt gedaan aan hun recht op ontwikkeling en gezinsleven.

Meer informatie

Lees hoe het kinderpardon een dode letter werd

Teken de petitie om Hayarpi hier te houden

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Campagne ‘Ze zijn al Thuis‘ wint Hoogvlieger Award 2023

De campagne ‘Ze zijn al Thuis’ heeft de Hoogvlieger Award van het Expertise Centre Humanitarian Communication gewonnen. …


Lees meer

Defence for Children bouwt ‘wachtkamer’ voor gewortelde kinderen

Met een immense wachtkamer op het grasveld tegenover de Tweede Kamer vraagt Defence for Children op 12 april aandacht vo…


Lees meer

Defence for Children wil oplossing voor gewortelde kinderen zonder verblijfsvergunning

Defence for Children start vandaag een nieuwe campagne Ze zijn al thuis om aandacht te vragen voor in Nederland gewortel…


Lees meer
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Door gebruik te maken van onze website gaat u akkoord met ons beleid. Privacy verklaring
Ja
Nee